Login / Reg                    Nieuwsbrief  |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteer   |   Zoek
Nieuwsarchief 2014
Bron: Procesverbeteren.nl

Hieronder vindt u de belangrijkste artikelen die in 2014 op procesverbeteren.nl zijn verschenen
[’06-’07] [’08] [’09] [’10] [’11] [’12] [’13] [’15] [’16] [’17] [’18] [’19] [’20] [’21] [’22] [’23]

Zie ook onze agenda voor congressen, symposia en opleidingen, en meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en nieuwe artikelen!Postorderbedrijf Manutan Benelux ^ Manutan: All you need. With Love!

Wijsheid van Ricardo Semler (2)
15 december 2014, categorie Lead & Change  |De Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler maakte van zijn werknemers compagnons, inclusief winst- en risicodeling. In ons eerste artikel beschreven we Semler's bedrijfsmodel. In deel twee onderzoeken we de toepasbaarheid in andere bedrijven zoals Manutan.

Lean innovatie bij Philips houdt ook het stromen van kennis in ^ Bij Lean innovatie moet kennis stromen
Philips laat kennis stromen
02 december 2014, categorie Lean Six Sigma  |Effectief innoveren betekent waarde creëren voor klanten en ketenpartners, stelt Suzanne van Egmond, hoofd Lean innovatie bij Philips CL. Efficiënt innoveren betekent een korte time to market, Lean produceerbaarheid en een optimale knowledge value stream.

Jaap Boonstra en zijn boek Verandermanagement in 28 lessen ^ Prof. Jaap Boonstra en zijn boek

Verken de emotionele onderstroom
19 november 2014, categorie Lead & Change  |Het boek Verandermanagement in 28 lessen van Jaap Boonstra bevat anekdotes met inzichten en leermomenten. De belangrijkste boodschap: niet alles is planbaar of meetbaar, maar wel voelbaar. Veranderen blijkt een avontuur, een bergtocht.

Chemiebedrijf BRB International ^ Chemiebedrijf BRB International
BRB International in één klap Lean
10 november 2014, categorie Software  |De implementatie van een nieuw ERP-systeem is hét moment om Lean te worden. Er is dan namelijk een blauwdruk nodig van de bedrijfsprocessen. Chief operations officer Tom Caris van chemiebedrijf BRB International legt uit hoe je dit doet.

Basisschool Panta Rhei ^ Basisschool Panta Rhei
Lean op een basisschool?
27 oktober 2014, categorie Lean  |Kinderen op basisscholen, werkend aan groepsmissies en individuele doelen. Is dat een goed idee? Lean-tools zie je immers normaliter alleen in bedrijven. Basisschool Panta Rhei te Beverwijk en de Emmaschool te Rijnsburg rapporteren opmerkelijke successen met Lean.

Makigami script (deel) voor planning OK-assistenten VUmc ^ Script voor planning OK-assistenten
OK-planning met Makigami
13 oktober 2014, categorie Lean  |Het VUmc is nu vier jaar bezig met Lean en value stream mapping, maar nieuw is de toepassing van een bijzondere variant daarvan: Makigami. Die methode is speciaal geschikt voor het verbeteren van administratieve processen zoals een OK-planning

Agrifac versnelt de supply chain met QRM ^ Agrifac versnelt de supply chain met QRM
QRM en Lean versnellen toeleverketens
29 september 2014, categorie QRM   |Standaard Lean oplossingen werken niet, als uw bedrijf veel verschillende producten maakt! Dit verklaart de belangstelling voor Quick Response Manufacturing (QRM). Wij bezochten de 13e QRM-conferentie, om de trends in kaart te brengen.

Medewerkers van de Gemeente Haarlemmermeer maken kennis met Lean ^ Medewerkers maken kennis met Lean
Lean Gemeente Haarlemmermeer
15 september 2014, Lean Six Sigma  |De gemeente Haarlemmermeer heeft een droom: Haarlemmermeer-Topia. Ze willen klantgericht en open worden als een glazen huis! Opsplitsing in 19 flexibele clusters bleek niet genoeg. Daarom werd een Lean Six Sigma programma opgezet, genaamd SL!MMR.

Charles Groenhuijsen en Ricardo Semler ^ Charles Groenhuijsen en Ricardo Semler

Wijsheid van Ricardo Semler
01 september 2014, categorie Lead & Change  |Ricardo Semler maakte van zijn werknemers compagnons, inclusief winst- en risicodeling. Het ideale plaatje, zo lijkt het. Dit model invoeren is echter moeilijker dan het lijkt, want het management verdwijnt niet maar wordt verdeeld.

TPM is fundament van OpEx bij Avantor ^ TPM is fundament van OpEx bij Avantor
Check je Operational Excellence fundament
25 augustus 2014, WorldClass  |Avantor Performance Materials verbeterde het buffermanagement. Ook werd Avantor´s huis van Operational Excellence (OpEx) uitgebreid. Walter van den Brink's tip: Steeds als je een stapje verder gaat, moet je checken of je OpEx-fundament nog sterk genoeg is. Bij Avantor is dat TPM

Buffermanagement conform de Theory of Constraints versnelt dienstverlening ^ Buffermanagement voor dienstverlening
Stappenplan efficiëntere dienstverlening
18 augustus 2014, TOC  |Net als in productiebedrijven is bij dienstverlening de snelheid waarmee eindproducten de klant bereiken allesbepalend. Het boek ‘De Dienstenfabriek’ omvat een stappenplan, op basis van de Theory of Constraints en Lean, om die snelheid te vergroten.

Prof. Arjan van Weele en Jordie van Berkel-Schoonen ^ Prof. Arjan van Weele & Jordie van Berkel
Kennisdeling vergroot waardecreatie
04 augustus 2014, categorie Supply Chain  |Lean concentreert zich op het vergroten van de waarde die richting de klant stroomt. Daartoe moeten niet alleen de eigen competenties maximaal worden benut, maar óók die van de toeleveranciers. Kennisdeling zou daarom voorop moeten staan.

Prestatiebord van een QROC bij Virupa ^ Prestatiebord van een QROC bij Virupa
Virupa doorbreekt response-tijd spiraal
02 juli 2014, categorie QRM  |Virupa Visual Solutions groeide sterk, maar kampte daardoor met steeds meer onderhanden werk, meer achterstanden en meer spoedorders. Omdat andere orders daardoor werden vertraagd, ontstonden elders dan weer nieuwe ‘brandhaarden’! In QRM-taal heet dit de respons-tijd spiraal.

Een enthousiast Buurtzorg team ^ Een enthousiast Buurtzorg team
De zelfsturende teams van Buurtzorg
16 juni 2014, categorie Lead & Change  |Wat kun je leren van Buurtzorg? In deze zelfsturende organisatie stemmen kleine buurtteams de zorg zo goed mogelijk af op de wensen van de klant. Jos de Blok is de directeur, maar heeft meer de rol van facilitator. Lean vindt hij "verschrikkelijk"! Wat bedoelt De Blok?

Spaghetti-diagram Instituut Verbeeten ^ Spaghetti-diagram laat looproutes zien
Natuurlijk verbeteren
02 juni 2014, categorie Lean  |Een paar snelle successen boeken met Lean is relatief eenvoudig. Deze verbetermethode duurzaam toepassen is dat niet. Een Lean bedrijf komt eigenlijk pas tot volle wasdom, als dit evolueert in overeenstemming met de natuurwetten! Hoe doe je dat?

Deel visie Icare op beschermd wonen ^ Deel Icare's visie op beschermd wonen
Belevingsgerichte zorg bij Icare
19 mei 2014, categorie Lean  |Bij Icare is niet het zorgproduct het hoofddoel. Dat is het verbeteren van de zorg: kleinschalig en persoonlijk. Die doelstelling is typisch Lean: je stelt de klantwaarde voorop, en je zorgt dat er zo min mogelijk onnodige dingen gebeuren.

Aldowa bouwt mee aan de markthal in Rotterdam ^ Aldowa bouwt mee aan markthal R'dam
Aldowa voegt maximaal waarde toe
06 mei 2014, categorie Lean  |In een Lean bedrijf worden ook de toeleveranciers uitgedaagd om hun competenties maximaal te benutten. Allard Droste legt uit hoe hij dat doet. Hij is de directeur van Aldowa. Dat bedrijf maakt aluminium beplatingen voor gebouwen, tunnels en viaducten.

Frederic Laloux en deel voorkaft Reinventing Organizations ^ Frederic Laloux en voorkaft van zijn boek
Reinventing Organizations
23 april 2014, categorie Lead & Change  |Hebben medewerkers bazen en targets nodig, of kan een bedrijf worden georganiseerd als een zwerm vogels, die zich vrij in elke richting kan bewegen? In zijn boek Reinventing Organizations onderzoekt Frederic Laloux 12 organisaties die grotendeels vertrouwen op zelfmanagement!

Reductie operatieset orthopedie in het St.Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ^ Reductie grootte operatieset orthopedie
Arts moet voortouw nemen bij Lean
07 april 2014, categorie Lean   |Lean stelt de klantwaarde centraal. Verpleegkundigen omarmen dat vaak snel. Maar als de artsen niet meedoen, dan blijf je steken bij verbeterborden op afdelingen. ‘Daarom moeten juist die artsen de kar gaan trekken, via coachend leiderschap’, stelt oogarts Henk Veraart.

Packo Industry ontwerpt en bouwt op klantspecificatie ^ Packo bouwt op klantspecificatie
De projectketen van Packo Industry
20 maart 2014, categorie TOC   |Packo Industry produceert installaties voor de voedings-middelenindustrie. Elk product is een onzeker project, waarbij vaker dan nodig vertraging optrad. Toepassing van Critical Chain Project Management, conform de Theory of Constraints, loste dat probleem op.

Sorteren van groentezaad bij Rijk Zwaan ^ Sorteren van groentezaad bij Rijk Zwaan
Operators Rijk Zwaan bevriend met machines
03 maart 2014, categorie TPM   |Rijk Zwaan ontwikkelt groenterassen en produceert groentezaden. Omdat de vraag al jarenlang stijgt, wordt de efficiency steeds belangrijker. Via de invoering van Total Productive Maintenance (TPM) kunnen operators "bevriend" worden met hun machines.

Layout fabriek Océ voor invoering Lean ^ Layout fabriek Océ voor invoering Lean
Zélf verspillingen fabriek uit scheppen
17 februari 2014, categorie Lean   |Lean kun je snel 'technisch' invoeren. Guus Cox, operations manager bij Océ, vergelijkt dit met het inzetten van een bulldozer. Resultaten beklijven dan niet omdat het gedrag ongewijzigd is. Het is veel beter de mensen aan te moedigen om zélf verspillingen de fabriek uit te scheppen.

Keren van kazen bij Bel Leerdammer ^ Keren van kazen bij Bel Leerdammer
TPM bij Fromageries Bel
03 februari 2014, categorie TPM   |Operators worden 'eigenaar' van hun installaties en gaan deze waar mogelijk zelf onderhouden en verbeteren. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van TPM. De operators van Fromageries Bel zijn daar zo goed in geworden, dat ze soms meer weten dan de machine-leveranciers!

Vincent Wiegel & John Maes over Succesvol Lean ^ Wiegel & Maes: Succesvol Lean
Wat te doen als Lean stokt?
17 januari 2014, categorie Lean   |Starten met Lean is niet zo moeilijk, die methode verankeren is dat wél. Het boek Succesvol Lean van Vincent Wiegel en John Maes omvat weliswaar geen generiek toepasbaar stappenplan, maar er staan wel goede tips in.

Dagstart UWV-team ^ Dagstart UWV-team: Gaan we het redden?
UWV ontdekt de kracht van eenvoud
04 januari 2014, categorie Lean Six Sigma   |Bij het UWV passen ze al zes jaar Lean Six Sigma toe. Vroeger lag het accent op grote verbeterprojecten. Dat leverde successen op, maar de projecten duurden vaak maandenlang. Vorig jaar werd het roer omgegooid: Het blijkt beter om eenvoudiger en minder planmatig te verbeteren.


[’06-’07] [’08] [’09] [’10] [’11] [’12] [’13] [’15] [’16] [’17] [’18] [’19] [’20] [’21] [’22] [’23]


AzumutaVeerenstaelAgiliTecCensorLeanteamErgo Design24Flow