Login  |  Registreer  |  Wijzig            Nieuwsbrief  |   Nieuws   |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteren   |   Zoeken
Nieuwsarchief 2015
Bron: Procesverbeteren.nl

Hieronder vindt u de belangrijkste artikelen die in 2015 op procesverbeteren.nl zijn verschenen
Nieuws uit [2006-2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2016] [2017]

Zie ook onze agenda voor congressen, symposia en opleidingen, en meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en nieuwe artikelen!Bakkerij van Maanen: meer vrijheid en plezier Van Maanen: meer vrijheid en plezier

De vrolijkste ambachtelijke bakker van Nederland
21 december 2015, categorie Lead & Change  |Waarom ga je naar een warme bakker? Vanwege de kwaliteit en de geur van vers brood. En waarom zou je er willen werken? Omdat je trots bent op de producten, en jouw bijdrage daaraan. Bakkerij van Maanen kwam tot dit inzicht na een coachingstraject. Ze stonden bekend als ‘de grootste ambachtelijke bakker van Nederland’, maar willen nu ook de vrolijkste bakker worden. Daarbij past meer vrijheid en zelfsturing, en mensen datgene laten doen waar ze het beste in zijn. ‘Wij willen dat iedereen elke dag met plezier naar het werk gaat’, aldus chief happiness Johan Van Maanen.

Votex maakt maaimachines Votex maakt maaimachines
Proefondervindelijk én doelgericht verbeteren met Lean & QRM (2)
04 december 2015, categorie QRM  |Lean wordt je niet door oplossingen klakkeloos te kopiëren, maar het is wel nuttig om u te laten inspireren. In deel 1 van dit tweeluik over het Lean & QRM symposium 2015 van de HAN bespraken we o.a het "treinensysteem" van Variass. In deel 2 komen onder meer Votex en Lely aan bod. Zij slaagden er beiden in om push te combineren met pull. Bijzonder is verder de Leagility-oplossing van Eijkelkamp Agrisearch, een soort omgekeerde  Lean productielijn. De vervaardiging van bijzondere producten vormt daarbij de baseline, de restcapaciteit wordt gebruikt voor de snellopers!

Mensloze productie bij De Cromvoirtse "Mensloze" productie bij De Cromvoirtse
Hoe Smart Industry De Cromvoirtse Lean maakte
23 november 2015, categorie Lean Hardware  |Binnen Lean manufacturing was altijd het adagium: éérst de rol van de mens verbeteren, dan pas eventueel nieuwe machines en/of ICT aanschaffen. Sinds de opkomst van Smart Industry ligt dit echter niet meer zo zwart-wit. In de metaalsector zijn er enkele voorlopers in Nederland, die het hele proces van offerte-aanvraag tot productie hebben geautomatiseerd, waaronder De Cromvoirtse. Zelfs een One Piece Flow is mogelijk, enkelstuksproductie dus. Feitelijk het summum van Lean: orders stromen nagenoeg zonder wachttijden door de fabriek, van kantoor tot uitlevering!

Aviko Rixona maakt aardappelgranulaat Aviko Rixona maakt aardappelgranulaat
Aviko Rixona verbetert tot in de vezels
09 november 2015, categorie TPM  |Als je een productieproces nastreeft met 100% uptime en nul verspillingen, dan moet je de machines tot in de ‘vezels’ leren kennen, onderhouden en beheersen.  De fabriek van aardappelgranulaat-producent Aviko Rixona in Warffum hangt daarom boordevol met verbeterborden. Al het gestoei met data, gestructureerd volgens de verbetermethode Total Productive Maintenance (TPM), levert opzienbarende resultaten op. De toch al hoge productiecapaciteit blíjft maar stijgen! Hoe diepgaander je aan de slag gaat met TPM, des te beter, stelt fabrieksmanager Jan Zijlstra.

Volgens Jelle Dijkstra kunnen inkopers het verschil maken als het gaat om duurzaamheid Jelle Dijkstra: 'Inkoper, maak het verschil'
Circulair inkopen: hergebruik, deelgebruik of zelfs virtueel gebruik?
26 oktober 2015, categorie Procesoriëntatie  |Circulaire inkoop begint met  functioneel specificeren. Vraag een toeleverancier om zélf het begrip duurzaamheid in te vullen, dan heb je de meeste kans op innovatie. Hierover waren de meeste deelnemers aan het Noord Nederlands Inkoop Congres 2015 het eens. Inkopers kunnen daarnaast inspiratie putten uit nieuwe businessmodellen, waarbij er niet alleen sprake is van hergebruik, maar ook van deelgebruik en zelfs virtueel gebruik. Omdat inkopers aan het begin van productieketens staan, kunnen zij het voortouw nemen bij het streven naar duurzaamheid.

Damen Schipyards: smart customization Damen Schipyards: smart customization
Smart Customization: hoe 'legostenen' Damen Shipyards groot maakten
12 oktober 2015, categorie WorldClass  |Taiichi Ohno van Toyota was niet de enige die de wereld veroverde met een revolutionair logistiek model.  Ook in Nederland lopen dit soort visionairs rond, zoals Kommer Damen van Damen Shipyards. Op het eerste gezicht deed hij precies het tegenovergestelde van wat Toyota deed met lean manufacturing: Voorraden creëren van onbestelde componenten! Puttend uit deze buffer kunnen schepen binnen enkele maanden op klantwens worden geassembleerd, als betrof het lego. Binnenkort wordt versie 2.0 van dit systeem gelanceerd, onder het kopje Smart Customization.

Lean productie bij Variass Lean productie bij Variass
Proefondervindelijk én doelgericht verbeteren met Lean & QRM
29 september 2015, categorie QRM  |Lean manufacturing of Quick Response Manufacturing (QRM) implementeer je niet. Continu verbeteren is een onophoudelijk en exploratief proces, waaraan iedereen in de organisatie bijdraagt. Dit was de belangrijkste boodschap bij het Lean-QRM symposium 2015 van de HAN. Er kwamen veel interessante staaltjes van probleemoplossing voorbij. Bij Variass bewegen orders zich bijvoorbeeld als stop- of sneltreinen langs werkstations over de werkvloer, al naar gelang hun routings wisselen! En er komen ook aparte 'hogesnelheidstreinen', orders die volledig hun eigen 'spoor' volgen!

Actie-overleg bij Ind. Belgian Refinery Actie-overleg bij IBR
Fast & lean om te winnen: FLOW bij Independent Belgian Refinery
14 september 2015, categorie Lean Six Sigma  |Sinds een doorstart is bij Independent Belgian Refinery (IBR) Lean Six Sigma dé methode om steeds slimmer te werken. Na drie jaar zijn de resultaten indrukwekkend: Teams voeren dagelijks “actie-overleg” uit bij verbeterborden, en ingewikkelde problemen worden ‘geëscaleerd’ naar een stuurgroep. Veel van de communicatie verloopt visueel, vertelt CEO Luc Smets. ‘Ook het management ontwikkelt verbeterborden. Die dienen om de werkvloer duidelijk te maken welke zaken prioriteit hebben’. Bij IBR noemen ze het verbeterprogramma daarom FLOW: Fast & Lean Om te Winnen!

Prof. Hajime Yamashima bij Unilever Prof. Hajime Yamashima bij Unilever
Unilever's nieuwe integrale programma voor World Class Manufacturing
31 augustus 2015, categorie WorldClass  |Bedrijven die lang bezig zijn met procesverbetering zeggen vaak dat ze world class zijn, en spreken dan van World Class Manufacturing (WCM). Hiermee wordt bedoeld dat TPM, Lean en Six Sigma tegelijkertijd worden toegepast. Eén methode vormt dan het fundament, de andere zijn als add-ons toegevoegd. Dit heeft echter iets onbevredigends: Het is alsof je hiaten in je ‘huis van procesverbetering’ opvult, door bijgebouwen te plaatsen! Unilever stapte daarom over op een andere aanpak. Binnen Fiat ontdekten ze een gebalanceerd WCM-programma, van emeritus professor Hajime Yamashima.

Productie van Royal Club bij Vrumona Productie van Royal Club bij Vrumona
Vrumona plukt de vruchten van TPM
17 augustus 2015, categorie TPM  |Vruchtensapproducent Vrumona is nu acht jaar bezig met Total Productive Maintenance (TPM). Hun fabriek gaat daardoor steeds meer als een geoliede machine draaien! Toch kan het altijd nóg beter. In de afgelopen tijd werd bijvoorbeeld de pilaar autonoom management verder uitgewerkt, denk daarbij aan schoonmaken, inspecteren, afstellen, labelen en smeren door de operators. In het kader van focused improvement wordt nu regelmatig stilgestaan bij de team efficiency: is de werkbelasting nog goed verdeeld of niet. Vorig jaar ontving Vrumona de Bronze Award voor TPM van moederbedrijf Heineken.

Bij Lely zijn koeien de klant van inkoop Bij Lely zijn koeien de klant van inkoop
Inkopen met een missie
03 augustus 2015, categorie Procesoriëntatie  |Toekomstige inkopers focussen zich op waardetoevoeging in de gehele voorbrengingsketen, gedurende de totale contractduur. Wat van waarde is, hangt af van de missie van de organisatie. De inkopers van de gemeente Amsterdam richten zich bijvoorbeeld op waardecreatie voor de maatschappij, en de inkoopafdeling van landbouw-machinefabrikant Lely draagt bij aan de ontzorging van boeren. Director purchasing Peter Smit (Lely) voorziet de opmars van een inkoper 2.0: Iemand die operational excellence en innovatie nastreeft, en die actief relaties onderhoudt met toeleveranciers en eindklanten.

Apotheek De Sprong, UMCG Apotheek De Sprong, UMCG
Nieuw elan voor Lean Six Sigma in het UMCG (2)
06 juli 2015, categorie Lean Six Sigma  |Het UMCG was een early adopter, toen het acht jaar geleden startte met Lean Six Sigma. In ons eerste artikel bespraken we de sterke en zwakke punten van het verbeterprogramma. In dit vervolg diepen we dat verder uit.
Daarnaast aandacht voor resultaten op twee locaties. Ten eerste de afdeling medische administratie van de intensive care voor volwassenen. De administratie rond het overplaatsen van patiënten naar andere afdelingen verloopt daar nu beter. Ten tweede apotheek De Sprong. Om de lange wachttijden daar terug te dringen werden de belangrijkste obstakels tijdens de receptverwerking aangepakt!

Product & People Value Stream, bron Steven Blom People Value Stream  (bron Steven Blom)
People Value Stream voorwaarde voor meesterschap
17 juni 2015, categorie WorldClass  |In zijn nieuwe boek “Monozukuri in de praktijk” beschrijft Steven Blom wat er nodig is om Monozukuri oftewel meesterschap te bereiken. Mensen moeten daartoe worden verbonden met elkaar en met de missie, én zich steeds verder ontwikkelen. Blom sluit aan op een managementtrend, waarbij er meer autonomie voor de werknemers wordt nagestreefd. Op soortgelijke wijze als eerder beschreven in ons artikel over Buurtzorg, laat hij zien dat dit prima samengaat met Lean. Nieuw is het concept van de People Value Stream, die zingeving, autonomie, verbinding en meesterschap voor de medewerkers nastreeft.

Lean productie bij SEW-Eurodrive Lean productie bij SEW-Eurodrive
Vrij of gestuurd verbeteren?
01 juni 2015, categorie Lean  |Respect for people is een belangrijke pijler onder Lean. Mensen moeten de ruimte krijgen om hun werk steeds verder te verbeteren. Over hoe je dat doet, verschillen echter de inzichten! Mag iedereen om het even wat helpen verbeteren? Geen enkel idee gaat dan verloren. Of moet je het aandachtsgebied van je medewerkers inperken tot hun eigen vakterrein? Er is dan meer focus. Bedrijven en organisaties worstelen met de balans daartussen. Het Amerikaanse Franciscan St. Francis Health ziekenhuis kiest bijvoorbeeld de vrije aanpak, SEW-Eurodrive de gestuurde benadering, en Douwe Egberts zit daar tussen in.

Productie van ovenstenen bij Gouda Refractories Productie ovenstenen, Gouda Refractories
Gouda Refractories: Het geheim van de smid!
18 mei 2015, categorie WorldClass  |Gouda Refractories maakt onder meer vuurvaste stenen, als bekledingsmateriaal voor ovens. De gebruiksomstandigheden bij de klant variëren, daarom zijn de recepten voor de productie van de stenen klantspecifiek. Ze worden gebakken in tunnelovens. Dit is een continu proces, waarbij de stenen op wagens in enkele dagen een oven passeren. Tijdens het drogen, bakken en afkoelen veranderen de afmetingen en de chemische en fysische samenstelling. Nieuwe recepten zijn regelmatig een kwestie van trial-and-error. Om snel resultaat te boeken wordt een historische procesdatabase gebruikt.

Value Stream Map van een zorgpad in het VUmc De Value Stream Map van het zorgpad
Value Stream Mapping verkort zorgpad in VUmc
06 mei 2015, categorie Lean  |In het VU Medisch Centrum wist een multidisciplinair verbeterteam het zorgpad "start behandeling slokdarmkanker" met 26% te verkorten. Het team maakte gebruik van Value Stream Mapping (VSM) om onderscheid te maken tussen stappen die waarde toevoegen en niet. Het gebruik van VSM zorgde voor focus. Doordat waardecreatie voor de patiënt centraal stond, kwamen de teamleden ook gemakkelijk op verbeterideeën. De benodigde veranderingen in het zorgpad werden bovendien relatief vlot aanvaard, omdat daar reeds een breed draagvlak voor was gecreëerd in het team.

Voorkaft (deels) Verder met Lean in de zorg Voorkaft "Verder met Lean in de Zorg"
Lief verbeteren, mét een missie
28 april 2015, categorie Lean  |Het boek “Verder met Lean in de zorg” omvat een groot aantal artikelen van zorgprofessionals. Aanvankelijk zijn ziekenhuizen vaak succesvol met Lean. Ze richten zich dan op snelle successen, met verbeterborden en staande overleg-sessies. Daarna rijst er twijfel: Is het nog wel leuk, is er voldoende aandacht voor menslievende zorg? Twee ziekenhuizen wisten dit verbeterplafond te doorbreken. Het St. Elisabeth Tweesteden neemt ‘liefheid’ expliciet mee als verbeterdoel, en Instituut Verbeeten koppelde alle verbeteracties aan een hoger doel. Conclusie: procesverbetering in de zorg doe je ‘lief’ én met een missie!


Duurtest van een fiets bij Koga Duurtest van een fiets bij Koga
Gemba-walk bij fietsenfabrikant Koga
13 april 2015, categorie Lean  |Bij Koga staat alles in het teken van kwaliteit en vakmanschap. De klant krijgt daardoor een goede fiets, maar hoe efficiënt, oftewel hoe Lean is de productie? De fietsenfabrikant gaf tijdens een Lean workshop, georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, drie bezoekende teams alle vrijheid om dit te onderzoeken. Dit gebeurde tijdens een Gemba walk, een bezoek aan de werkvloer om verbeterpotentieel op te sporen. 'Het leverde een flink aantal bruikbare verbetertips op', concludeert bedrijfsleider Arrie Bregman. 'Het loont dus om je op deze manier kwetsbaar op te stellen, en informatie uit te wisselen met andere bedrijven'.

Quick Response Cells bij Provan Quick Response Cells bij Provan
QRM en Lean versnellen gezamenlijk toeleverketens (2)
30 maart 2015, categorie QRM   |Productiestraat? Kanban? Dergelijke standaard Lean oplossingen werken vaak niet, als uw bedrijf veel verschillende producten maakt! Dit verklaart de aanhoudende belangstelling voor Quick Response Manufacturing (QRM). QRM reikt tools aan om flow na te streven bij high mix / low volume productie. Wij bezochten de 13e QRM-conferentie, om de trends in kaart te brengen, en ontdekten hoe je Lean met QRM kunt combineren. In deel 1 van ons conferentieverslag kwamen John Deere en Agrifac aan bod. De cases in deel 2: Hansen Industrial Transmissions, Metaalperswerk Van de Wetering, JAZO en Provan!

Huisarts Ulrich Schultz over Lean Huisarts Ulrich Schultz over Lean
Lean in de huisartsenpraktijk
26 maart 2015, categorie Lean  |Zoekt u als huisarts vaak naar dingen in de behandelkamers? Heeft u het gevoel dat het voorraadbeheer veel te veel tijd kost? Is de informatieoverdracht gebrekkig? Huisarts Ulrich Schultz, Margareth Heuveling en Maud van Vlerken schreven een boek over de toepassing van Lean in een huisartsenpraktijk. Het is een bondig en eenvoudig werkje geworden, waarbij wel wat kanttekeningen zijn te plaatsen. Vanwege de vele praktijkvoorbeelden is het echter prima geschikt voor huisartsen die zich een beeld willen vormen van Lean. Het boek laat zien hoe deze verbetermethode de dokterspraktijk van Schultz efficiënter én rustiger maakte!


Productie bij Bakkersland Productie bij Bakkersland
Grip op de keten, van grondstof tot brood
09 maart 2015, categorie Software  |Bakkersland levert dagelijks 2 miljoen broden in vele variëtieten aan retailers. 40% van de kostprijs wordt bepaald door de grondstoffen, dus daar wil je niet meer van verbruiken dan nodig. Daarom begon Bakkersland met de implementatie van een Manufacturing Execution System. In combinatie met Overall Equipment Effectiveness metingen wordt realtime inzicht verkregen in de hele productieketen, vanaf de grondstoffen tot aan de broden in het schap van individuele winkels. Zo kun je niet alleen efficiënter produceren, ook kan het aanbod beter worden afgestemd op de vraag!


De hoofdingang van het UMCG Hoofdingang UMCG
Nieuw elan voor Lean Six Sigma in het UMCG
20 februari 2015, categorie Lean Six Sigma  |Het UMCG verrichtte pionierswerk, toen het in 2007 als één van de eerste ziekenhuizen startte met Lean Six Sigma. Er werden grote successen geboekt, maar er was ook kritiek: Er zou te weinig betrokkenheid zijn van de zorgprofessionals. In 2013 maakte het Lean Six Sigma programma een doorstart. Harde bezuinigingsdoelen werden afgeschaft, waardecreatie voor patiënt staat nu voorop. In twee artikelen evalueren we acht jaar Lean Six Sigma in het UMCG. In kaders vertellen een internist, een hoofd medische administratie en een farmaceutisch consulente over de resultaten.

Ontwikkeling van Lean IT bij Achmea Lean IT bij Achmea
Flow+ maakt Achmea digitaal én Lean
09 februari 2015, categorie Software  |Hoe kun je Lean combineren met digitalisering? Als een klant online diensten kan afnemen, dan is dat vaak efficiënter. De ontwikkeling van de benodigde software duurt echter lang, en budgets worden overschreden. Achmea vond een manier om die problemen te overwinnen. Ze noemen het flow+. Nieuwe software wordt hierbij ontwikkeld door een multidisciplinair team. Dit past Lean principes toe zoals value stream mapping, en daarnaast wordt de Agile of Scrum ontwikkelmethode gebruikt. De applicatie wordt opgebouwd in snel opeenvolgende stappen, en bij ieder bouwsteentje geeft een groep testklanten feedback!


Assemblage van de Ford Model T Assemblage van de Ford Model T (1924)
Lean anno 2015: Een mini-cursus value manufacturing
27 januari 2015, categorie Lean  |Het introductie-artikel lean manufacturing is grondig herzien! Lean betekent onophoudelijk streven naar een optimale flow en maximale waardetoevoeging voor de klant, waarbij iedereen daaraan bijdraagt. Lees waarom lean manufacturing bijna fragile manufacturing had geheten, en waarom value manufacturing eigenlijk een betere term is! En ontdek hoe u uw bedrijf blijvend Lean kunt maken, door probleem-oplossend denken op alle niveaus te stimuleren. We besteden ook aandacht aan de toenemende populariteit van zelfsturende teams, functionerend als mini-bedrijfjes binnen een groter kader.

Voorkaft boek Lean Bouwen en auteur Arend van Randen Lean Bouwen en auteur Arend v. Randen
Lean Bouwen: Pleidooi voor gefaseerd uitvoeren bouwprojecten
19 januari 2015, categorie Lean  |In de bouw is er veel te winnen door te streven naar een One Piece Flow, huis-voor-huis bouwen en opleveren. Geld zit dan veel minder lang vast in de keten, fouten komen snel boven water, en maatwerk voor toekomstige bewoners wordt mogelijk. Dit alles wordt beloofd in het boek Lean Bouwen! Er blijven echter nogal wat vragen onbeantwoord. De activiteiten zijn in de bouw veel lastiger op elkaar af te stemmen dan bijvoorbeeld bij de assemblage van een vrachtwagen. Dat komt doordat elk bouwproject verschilt, en doordat het werk door meerdere partijen wordt uitgevoerd. Hoe ga je daarmee om?

Hoofdkantoor van de Rabobank Hoofdkantoor van de Rabobank

Rabobank verbetert processen om het verschil te maken
05 januari 2015, categorie Lean  |Bestaat er voor Lean in de productie al geen standaardrecept, dat geldt des te meer voor een kantooromgeving. Anne Ruth Webbink en Sjoerd Hogenbirk, Lean adviseurs bij de Rabobank, vertellen over hun ervaringen. Meteen een proces zo efficiënt mogelijk maken is volgens hen géén goed idee. Allereerst moet je je afvragen: Wat is je doel? Maakt dit proces het verschil? Vervolgens onderzoek je of de procesketen logisch in elkaar zit. Als laatste volgt pas het Lean maken van het proces, door alle stappen op elkaar aan te laten sluiten. En vergeet vooral het verandermanagement niet!


Nieuws uit [2006-2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2016] [2017]