Login / Reg                    Nieuwsbrief  |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteer   |   Zoek
Nieuwsarchief 2015
Bron: Procesverbeteren.nl

Hieronder vindt u de belangrijkste artikelen die in 2015 op procesverbeteren.nl zijn verschenen
[’06-’07] [’08] [’09] [’10] [’11] [’12] [’13] [’14] [’16] [’17] [’18] [’19] [’20] [’21] [’22] [’23] [’24]

Zie ook onze agenda voor congressen, symposia en opleidingen, en meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en nieuwe artikelen!Bakkerij van Maanen: meer vrijheid en plezier Van Maanen: meer vrijheid en plezier

De vrolijkste ambachtelijke bakker
21 december 2015, categorie Lead & Change  |Waarom ga je naar een warme bakker? Vanwege de geur van vers brood. En waarom zou je er willen werken? Omdat je trots bent op de producten. Bakkerij van Maanen wil nu de vrolijkste bakker worden. Daarbij past vrijheid en zelfsturing.

Votex maakt maaimachines Votex maakt maaimachines
Doelgericht verbeteren met Lean & QRM (2)
04 december 2015, categorie QRM  |Lean wordt je niet door oplossingen klakkeloos te kopiëren. Het is wel nuttig om u te laten inspireren. In deel 1 over het Lean & QRM symposium 2015 van de HAN bespraken we o.a het "treinensysteem" van Variass. In deel 2 komen o.a. Votex en Lely aan bod.

Mensloze productie bij De Cromvoirtse "Mensloze" productie bij De Cromvoirtse
Smart Industry maakt De Cromvoirtse Lean
23 november 2015, categorie Smart  |Binnen Lean manufacturing was altijd het adagium: éérst processen verbeteren, dan pas nieuwe machines en/of ICT aanschaffen. Sinds de opkomst van Smart Industry ligt dit niet echter meer zo zwart-wit, ontdekten we bij De Cromvoirtse

Aviko Rixona maakt aardappelgranulaat Aviko Rixona maakt aardappelgranulaat
Aviko verbetert tot in de vezels
09 november 2015, categorie TPM  |Als je een productieproces nastreeft met 100% uptime, dan moet je de machines tot in de ‘vezels’ leren kennen. Aardappelgranulaat-producent Aviko Rixona hangt daarom tjokvol verbeterborden. Total Productive Maintenance (TPM) levert hier opzienbarende resultaten op.

Volgens Jelle Dijkstra kunnen inkopers het verschil maken als het gaat om duurzaamheid Jelle Dijkstra: 'Inkoper, maak het verschil'
Circulair inkopen
26 oktober 2015, categorie Supply Chain  |Circulaire inkoop begint met functioneel specificeren: vraag je toeleverancier om zélf het begrip duurzaamheid in te vullen. Inkopers kunnen ook inspiratie putten uit nieuwe businessmodellen, op basis van hergebruik, deelgebruik en zelfs virtueel gebruik.

Damen Schipyards: smart customization Damen Schipyards: smart customization
Smart Customization bij Damen Shipyards
12 oktober 2015, categorie WorldClass  |Taiichi Ohno was niet de enige met een revolutionair logistiek model. Ook hier lopen visionairs rond, zoals Kommer Damen van Damen Shipyards. Op het eerste gezicht deed hij het tegenovergestelde van lean: Voorraden creëren van onbestelde componenten!

Lean productie bij Variass Lean productie bij Variass
Doelgericht verbeteren met Lean & QRM
29 september 2015, categorie QRM  |Lean manufacturing of Quick Response Manufacturing (QRM) implementeer je niet. Continu verbeteren is een onophoudelijk en exploratief proces. Dit was de belangrijkste boodschap van het Lean-QRM symposium 2015.

Actie-overleg bij Ind. Belgian Refinery Actie-overleg bij IBR
FLOW bij Independent Belgian Refinery
14 september 2015, categorie Lean Six Sigma  |Bij Independent Belgian Refinery (IBR) is Lean Six Sigma dé methode om steeds slimmer te werken. Na drie jaar zijn de resultaten indrukwekkend. Bij IBR noemen ze het verbeterprogramma FLOW: Fast & Lean Om te Winnen!

Prof. Hajime Yamashima bij Unilever Prof. Hajime Yamashima bij Unilever
Unilever's integrale programma voor WCM
31 augustus 2015, categorie WorldClass  |Bedrijven die lang bezig zijn met procesverbetering spreken vaak over World Class Manufacturing (WCM). TPM, Lean en Six Sigma worden dan tegelijkertijd toegepast, met één methode als fundament. Unilever stapte echter over op een meer holistische aanpak.

Productie van Royal Club bij Vrumona Productie van Royal Club bij Vrumona
Vrumona plukt vruchten van TPM
17 augustus 2015, categorie TPM  |Vruchtensapproducent Vrumona is nu acht jaar bezig met Total Productive Maintenance (TPM). Hun fabriek gaat daardoor steeds meer als een geoliede machine draaien! Vorig jaar ontving Vrumona de Bronze Award voor TPM van moederbedrijf Heineken.

Bij Lely zijn koeien de klant van inkoop Bij Lely zijn koeien de klant van inkoop
Inkopen met een missie
03 augustus 2015, categorie Supply Chain  |Moderne inkopers focussen zich op waardetoevoeging in de hele voorbrengingsketen, gedurende de totale contractduur. De inkoopafdeling van landbouw-machinefabrikant Lely draagt bijvoorbeeld bij aan de ontzorging van boeren.

Apotheek De Sprong, UMCG Apotheek De Sprong, UMCG
Lean Six Sigma in het UMCG (2)
06 juli 2015, categorie Lean Six Sigma  |Het UMCG was een early adopter, toen het acht jaar geleden startte met Lean Six Sigma. In ons eerste artikel bespraken we de sterke en zwakke punten van het verbeterprogramma. In dit vervolg diepen we dat verder uit. Daarnaast aandacht voor resultaten.

Product & People Value Stream, bron Steven Blom People Value Stream  (bron Steven Blom)
People Value Stream en meesterschap
17 juni 2015, categorie WorldClass  |In zijn nieuwe boek “Monozukuri in de praktijk” beschrijft Steven Blom wat er nodig is om Monozukuri oftewel meesterschap te bereiken. Mensen moeten daartoe worden verbonden met elkaar en met de missie. Nieuw is het concept van de People Value Stream.

Lean productie bij SEW-Eurodrive Lean productie bij SEW-Eurodrive
Vrij of gestuurd verbeteren?
01 juni 2015, categorie Lean  |Respect for people is een belangrijke pijler onder Lean. Mensen moeten de ruimte krijgen steeds verder te verbeteren. Over hoe je dat doet, verschillen echter de inzichten! Mag iedereen om het even wat helpen verbeteren? Of moet je het aandachtsgebied inperken?

Productie van ovenstenen bij Gouda Refractories Productie ovenstenen, Gouda Refractories
Gouda Refractories: geheim van de smid
18 mei 2015, categorie WorldClass  |Gouda Refractories maakt o.a. vuurvaste stenen. De gebruiksomstandigheden bij de klant variëren. Daarom zijn de recepten voor de stenen klantspecifiek en soms een kwestie van trial-and-error. Om snel resultaat te boeken wordt een historische database gebruikt.

Value Stream Map van een zorgpad in het VUmc De Value Stream Map van het zorgpad
Value Stream Mapping verkort zorgpad
06 mei 2015, categorie Lean  |In het VU Medisch Centrum wist een multidisciplinair verbeterteam het zorgpad "start behandeling slokdarmkanker" met 26% te verkorten. Het team maakte gebruik van Value Stream Mapping (VSM) om onderscheid te maken tussen stappen die waarde toevoegen en niet.

Voorkaft (deels) Verder met Lean in de zorg Voorkaft "Verder met Lean in de Zorg"
Lief verbeteren mét een missie
28 april 2015, categorie Lean  |“Verder met Lean in de zorg” bundelt artikelen van zorgprofessionals. Aanvankelijk zijn ziekenhuizen vaak succesvol met Lean. Daarna rijst er twijfel. Twee ziekenhuizen wisten dit verbeterplafond te doorbreken: het St. Elisabeth Tweesteden en Instituut Verbeeten.

Duurtest van een fiets bij Koga Duurtest van een fiets bij Koga
Gemba-walk bij Koga
13 april 2015, categorie Lean  |Bij Koga staat alles in het teken van kwaliteit en vakmanschap. Hoe Lean is echter de productie? De fietsenfabrikant gaf tijdens een Lean workshop drie bezoekende teams alle vrijheid om dit te onderzoeken tijdens een Gemba walk.

Quick Response Cells bij Provan Quick Response Cells bij Provan
QRM en Lean versnellen toeleverketens (2)
30 maart 2015, categorie QRM   |Standaard Lean oplossingen werken vaak niet, als uw bedrijf veel verschillende producten maakt! Dit verklaart de belangstelling voor Quick Response Manufacturing (QRM). Deel 2 van ons verslag van de 13e QRM-conferentie.

Huisarts Ulrich Schultz over Lean Huisarts Ulrich Schultz over Lean
Lean huisartsenpraktijk
26 maart 2015, categorie Lean  |Zoekt u als huisarts vaak naar dingen in de behandelkamers? Is de informatieoverdracht gebrekkig? Huisarts Ulrich Schultz, Margareth Heuveling en Maud van Vlerken schreven een boek over de toepassing van Lean in een huisartsenpraktijk.

Productie bij Bakkersland Productie bij Bakkersland
Grip op keten van grondstof tot brood
09 maart 2015, categorie Software  |Bakkersland levert dagelijks 2 miljoen broden aan retailers. 40% van de kostprijs wordt bepaald door de grondstoffen, dus daar wil je niet meer van verbruiken dan nodig. Daarom begon Bakkersland met de implementatie van een Manufacturing Execution System.

De hoofdingang van het UMCG Hoofdingang UMCG
Lean Six Sigma in het UMCG
20 februari 2015, categorie Lean Six Sigma  |Het UMCG verrichtte pionierswerk, toen het in 2007 als één van de eerste ziekenhuizen startte met Lean Six Sigma. Er werden grote successen geboekt, maar er was ook kritiek: Er zou te weinig betrokkenheid zijn. In 2013 maakte het Lean Six Sigma programma een doorstart.

Ontwikkeling van Lean IT bij Achmea Lean IT bij Achmea
Achmea wordt digitaal én Lean
09 februari 2015, categorie Software  |De ontwikkeling van software duurt vaak lang en budgets worden overschreden. Achmea vond een manier om die problemen te overwinnen: flow+. Nieuwe software wordt hierbij ontwikkeld door een multidisciplinair team. Dit past Lean principes toe, en daarnaast de Agile of Scrum ontwikkelmethode.

Assemblage van de Ford Model T Assemblage van de Ford Model T (1924)
Lean anno 2015
27 januari 2015, categorie Lean  |Ons introductie-artikel lean manufacturing is grondig herzien! Lean betekent onophoudelijk streven naar flow en maximale waardetoevoeging, waarbij iedereen daaraan bijdraagt. Ontdek hoe u blijvend Lean kunt worden, door probleem-oplossend denken op alle niveaus te stimuleren.

Voorkaft boek Lean Bouwen en auteur Arend van Randen Lean Bouwen en auteur Arend v. Randen
Lean Bouwen
19 januari 2015, categorie Lean  |In de bouw is veel te winnen door te streven naar een One Piece Flow, huis-voor-huis bouwen. Geld zit dan korter vast in de keten, fouten komen snel boven water, en maatwerk voor toekomstige bewoners wordt mogelijk. Dit alles wordt beloofd in het boek Lean Bouwen!

Hoofdkantoor van de Rabobank Hoofdkantoor van de Rabobank

Rabobank wil verschil maken
05 januari 2015, categorie Lean  |Bestaat er voor Lean in de productie al geen standaardrecept, dat geldt des te meer voor een kantooromgeving. Anne Ruth Webbink en Sjoerd Hogenbirk, Lean adviseurs bij de Rabobank, vertellen over hun ervaringen. Allereerst moet je je afvragen: maakt dit proces het verschil?


[’06-’07] [’08] [’09] [’10] [’11] [’12] [’13] [’14] [’16] [’17] [’18] [’19] [’20] [’21] [’22] [’23] [’24]


Blom ConsultancyPropos SoftwareCensorLSSNVeerenstaelErgo DesignAzumuta