Login  |  Registreer  |  Wijzig            Nieuwsbrief  |   Nieuws   |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteren   |   Zoeken
Nieuwsarchief 2017
Bron: Procesverbeteren.nl

Hieronder vindt u de belangrijkste artikelen die in 2017 op procesverbeteren.nl zijn verschenen
Nieuws uit [2006-2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]

Zie ook onze agenda voor congressen, symposia en opleidingen, en meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en nieuwe artikelen!TOC rangschikt UnDesirable EffectsTOC rangschikt UnDesirable Effects (UDE's)
TOC laat conflicten bij Elan Wonen verdampen
20 april 2017, categorie TOC  |Woningbouwvereniging Elan Wonen kampte met leegstand bij huurderswisselingen. Toepassing van de Theory of Constraints (TOC) bleek een probaat middel om oorzaken en gevolgen te onderscheiden. De belangrijkste oorzaken werden vervolgens aanpakt, door verkeerde aannames te laten verdampen! Bovendien kwam er software, die het proces van huuropzegging tot woningacceptatie zichtbaar maakt. Dreigen er nu vertragingen, dan kunnen de betrokkenen meteen actie ondernemen. Vroeger stonden woningen drie weken leeg, nu worden ze meestal direct weer verhuurd!

Spelmetafoor voor verandering Spelmetafoor voor verandering
Spel als metafoor voor verandering van maatschappelijke organisaties!
05 april 2017, categorie Lead & Change  |Verandering realiseren in maatschappelijke organisaties is complex. Een 'speelse' aanpak werkt vaak het beste. Dit leert de praktijk bij onder meer Brandweer Nederland, Onderwijsgroep Tilburg en Spirit Jeugdzorg. Via wisselende 'spelvormen'  werken deze organisaties toe naar een relatief vaag doel: het vergroten van hun 'zijnswaarde'. In het boek Veranderen van Maatschappelijke Organisaties introduceren Jaap Boonstra en Hans Vermaak daartoe een spelmetafoor als leidraad. In tegenstelling tot bij voetbal blijkt ‘gevaarlijk spel’ nastrevenswaard, mits het speelveld maar veilig is.

Treinen: metafoor voor productieketens Treinen: als model voor productieketens
Met de juiste buffers loopt uw productieproces als een trein!
24 maart 2017, categorie WorldClass  |Zijn meerdere stappen nodig om uw producten te leveren, dan is de logistieke uitdaging altijd hetzelfde: hoe maak je de doorstroom zo groot mogelijk? Elke productieketen kent variatie, die moet worden opgevangen. Voorraad-, tijd- en/of capaciteitsbuffers bieden u de daartoe benodigde flexibiliteit. Hoe kies je deze buffers het beste? Dit hangt af van uw productiesituatie, die daartoe wordt vergeleken met een spoorwegennet. Rijden uw producten-in-wording als sneltreinen, als stoptreinen, of is de dienstregeling onbekend? Voor elk van deze situaties bestaan er Lean, QRM en TOC-tools!

Productie van offsetplaten bij FujifilmProductie van offsetplaten bij Fujifilm
De dromen van Fujifilm
14 maart 2017, categorie Lean Six Sigma  |Fujifilm Tilburg is, dankzij hun Japanse genen, heel goed in verbetermethoden zoals TPM en (later) Lean Six Sigma. Toch ontbrak er wat: collectieve bevlogenheid!   ‘Als productielocatie waren we te zeer gefocust op het vervaardigingsproces’, vertelt Albert van Maren, directeur productie. Wat ontbrak was de connectie tussen de verbeteracties en de klant, het waarom. Er werd een gedroomde fabriek bedacht, waarin producten zich zonder tussenvoorraden naar de klanten bewegen. Ook op innovatiegebied durft Fujifilm volop te dromen, in hun pas geopende Corporate Open Innovation Hub.

Het RdGG en hun hartvormige logoHet RdGG en hun hartvormige logo
Doelgericht verbeteren met Lean in het Reinier de Graaf Gasthuis
22 februari 2017, categorie  Lean  |Het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) is al acht jaar bezig met continu verbeteren. Een verschuiving van Six Sigma richting Lean moest de betrokkenheid vergroten. Dat lukte, maar er is een keerzijde. In de (Lean) Six Sigma tijd waren alle verbeteracties (projectmatig & top-down) gekoppeld aan financiële of efficiency-doelen. Na de overstap op Lean werd in het ziekenhuis bottom-up verbeterd, maar zonder meetbare doelstellingen. Elke procesverbetermethode heeft richting nodig. Een missie in hart-vorm, doorvertaald naar prestatie-indicatoren op afdelingsniveau, draagt daar sinds kort aan bij.

Allard Droste en zijn boekAllard Droste en zijn boek
Semco in de polder: de eenvoud van Aldowa's succes!
15 februari 2017, categorie Agile  |Aldowa was een gewone toeleverancier van plaatmaterialen. Binnen tien jaar vormde mede-directeur Allard Droste dit bedrijf om tot een zeer succesvolle projectpartner voor grote bouwbedrijven. Wat is het geheim van dit succes? Droste beschrijft het in zijn boek “Semco in de Polder”. De belangrijkste factoren blijken Lean productie en de transformatie van Aldowa tot een zelfsturende organisatie. Een verhaal over dromen, loslaten, gedeelde verantwoordelijkheid en trots. Feitelijk komt alles neer op eenvoud. Dingen zoals functiebeschrijvingen, authorisatie-schema's: je kunt daar best zonder!

Loodgieters bezoeken de Wavin AcademyLoodgieters bezoeken de Wavin Academy
Ontwerp betere business: de klantsafari van Wavin
01 februari 2017, categorie Lead & Change  |Bij supply chain optimalisatie ligt het accent teveel op kostenbesparing, stelt Richard van Delden, executive director supply chain bij Wavin. Eerst moet je weten welk probleem je oplost voor je klanten! Wavin ging daarom op klantsafari in Turkije. Daar observeerden zij hun klanten, loodgieters, in hun natuurlijke omgeving. Na de klantsafari kon het plan voor een nieuwe fabriek, bedoeld om transportkosten te reduceren, de ijskast in. De belangrijkste pijn van de loodgieters bleek namelijk niet de prijs, maar een gebrek aan kennis over de leidingsystemen van Wavin.

Vroege Lean productie bij Ford (1913) Vroege Lean productie (1913), foto Ford
12 misverstanden over Lean! (1/2)
17 januari 2017, categorie Lean  |De term Lean, verwijzend naar buffer-arme productie, bestaat bijna dertig jaar. Toch bestaan er veel misverstanden over. We zetten de 12 belangrijkste op een rij. Denkt u dat Lean staat voor productie in een One Piece Flow, draait om dagstarts en verbeterborden, of dat Lean binnenkort achterhaald is? Hierop gaan we in deel één van dit tweeluik in. We doen echter meer dan het ophelderen van misverstanden. We zetten ook uiteen waar Lean vandaag de dag voor staat. Lean is namelijk niets meer of minder dan een set van best practices, die zich steeds verder ontwikkelt!

Jitske Kramer, Danielle Braun en hun boek Jitske Kramer, Danielle Braun en hun boek
Diepgaande boekbespreking De Corporate Tribe
02 januari 2017, categorie Lead & Change  |Alle organisatie-vragen zijn in onze vele culturen al eens beantwoord. We zijn dat in onze kantoren en fabrieken alleen vergeten, stellen Jitske Kramer en Danielle Braun in hun bestseller De Corporate Tribe. Je kunt omgangsvormen en rituelen van tribes gebruiken, om daarmee veranderprocessen een natuurlijker verloop te geven. Ontsteek kampvuren, houdt ghotla's en organiseer overgangsriten! De Corporate Tribe is een origineel en verrassend boek, maar sommige vertalingen van tribe-gedrag naar corporate-gedrag zijn nogal kort door de bocht.


Nieuws uit [2006-2007] [2008] [2009] [2010] [2011] [2012] [2013] [2014] [2015] [2016]