Login             Nieuwsbrief  |   Nieuws   |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteer   |   Zoek
UNCPlusDelta
Kepner-Tregoe
3rdWave
Leenders_Consultancy
Q-Consult
Symbol
BlomConsultancy
IJssel Technologie
The_Lean_Six_Sigma_Company
Yokoten
HAN
MultiTube
Agilitec
OosterhoornAdvies
Censor
leansixsigma.nl
Cimpro
SigmaOnline
DeVerbeterpraktijk
Total-Productivity
Ergodesign
VanEekhoutConsulting
TWI-Instituut
vABC
LeanEnt
Limis
Greywise
Lean_Innovation_Network
Sirris
IkWilVerbeteren
AgileScrumGroup
BureauTromp

Aanvullingen lezers: Artikel Valspar, LSS niet zwart-wit

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Aanvullingen lezers: Artikel Valspar, LSS niet zwart-wit

Berichtdoor (Naam_Bedrijf) Jaap1_Procesverbeteren.nl » ma jul 01, 2013 7:35 am

Eind juni 2013 hebben we een script ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om als lezer aanvullingen te plaatsen bij en tegelijk in artikelen. We gaan dit geleidelijk verder invoeren.

De onderstaande keten van berichten bestaat uit aanvullingen van lezers op het volgende artikel: Toepassing Lean Six Sigma niet zwart-wit bij verfproducent Valspar.

Uw aanvullingen worden niet alleen op het forum geplaatst, maar ook in een kader in het artikel!

Uw eigen bijdragen kunt u zelf (zonder tijdslimiet) aanpassen of zelfs verwijderen.
Bij elke bijdrage is de gebruikersnaam (met daarin de bedrijfsnaam tenzij deze bij de registratie werd verborgen) van de inzender zichtbaar. Op die manier krijgt u de credits. U kunt bovendien meer informatie over uzelf plaatsen in uw gebruikersprofiel, dat lezers kunnen raadplegen via de link onder uw gebruikersnaam.

Om een aanvulling te plaatsen heeft u een wachtwoord voor procesverbeteren.nl nodig. Registreer u daarom gratis, als u dat nog niet heeft gedaan. U krijgt daarna slechts één keer per twee maanden mail in de vorm van onze nieuwsbrief met alle nieuwe artikelen.

Goede aanvullingen bespreken bondig (maximaal een half A4-tje) één bepaald onderwerp en bevatten geen commerciële uitingen. Kies 'plaats reactie' hieronder om een bijdrage te plaatsen!
Jaap1_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
 
Berichten: 43
Geregistreerd: vr jul 16, 2010 2:06 pm

Blijf streven naar kleine batches

Berichtdoor (Naam_Bedrijf) Hugo_Vu-Motion » za jul 06, 2013 8:01 pm

Het argument dat verspillingen ergens in het proces elders in het proces 'voordelen' biedt is mijns inziens geen reden om die verspilling in stand te houden. Verspillingen roepen elkaar namelijk op, houden elkaar in stand en hebben de natuurlijke neiging zichzelf te vermeerderen!
Het werken zonder verspillingen vraagt om uiterste procesbeheersing die het mogelijk maakt te werken met minimale controles en minimale (tussen)voorraden. Omsteltijden van de ene batch naar de andere dienen daartoe gereduceerd te worden en als je controleert (=meet op kwaliteit) dan moet dat tijdens het proces en je moet direct kunnen bijsturen zodat je een juist eindproduct krijgt. Eindcontroles op een gereed product voegen geen waarde toe aan het product en zijn dus verspilling.
Dit is de theorie. Ik snap best dat je in de praktijk keuzes moet maken in het zoeken naar de juiste balans in batchgrootte, vraag (voorraad) en omsteltijden en controles, maar los de problemen op die jou verhinderen om je batchgrootte te verkleinen. Ga niet zeggen dat grotere batches juist voordelen bieden want dan heb je het volgens mij (nog) niet helemaal begrepen. Dus blijf streven naar kleinere batches, want als je dat beheerst ben je optimaal flexibel en kunt direct inspelen op de klantvraag èn je levert kwaliteit, betrouwbaar en tegen minimale kosten. Dat levert je blijvend tevreden klanten op, groeiende omzet en winst. Mits alle andere facetten in je bedrijfsvoering ook zonder verspilling zijn natuurlijk. En daar is het hele Lean gebeuren om begonnen!
Hugo_Vu-Motion
Forum ervaring: 1/5
Forum ervaring: 1/5
 
Berichten: 2
Geregistreerd: vr jun 05, 2009 8:59 am
Woonplaats: Emmen

Lean is een reis

Berichtdoor (Naam_Bedrijf) Martin_Valspar » zo jul 07, 2013 8:25 pm

Beste Hugo,
Bedankt voor je reactie. Goed om te zien dat dit mensen prikkelt. Dat was precies de bedoeling. Ik begrijp je zienswijze en ben het in essentie helemaal met je eens. Alleen is het voor mij niet zo zwart-wit of orthodox, als ik het zo mag uitdrukken. Toyota zelf zegt dat het een reis is en soms maak je in die reis afwegingen op de korte termijn zodat je in rust (en ja met verspillingen) kunt werken aan het verbeteren van je processen en mensen. Accepteren wij dus die grotere batches? Ja en nee tegelijkertijd!
Martin_Valspar
Forum ervaring: 1/5
Forum ervaring: 1/5
 
Berichten: 2
Geregistreerd: zo okt 21, 2012 8:23 pm

Kleinste verkoopeenheid als batchgrootte

Berichtdoor (Naam_Bedrijf) Hugo_Vu-Motion » ma jul 08, 2013 9:48 am

Beste Martin,
Bedankt voor je geruststellende reactie. Voor je het weet worden verspillingen als normaal, gemakkelijk én dus acceptabel ervaren zodat je kostbare tijd verliest! Waar het de implementatie betreft is het logisch dat je niet van de ene dag op de andere dag van nul naar 100 kunt. Probeer echter wel een zekere snelheid en regelmaat te houden in het blijvend verbeteren van je processen.
Nog even over kleine batches: Er zijn altijd mogelijkheden om blijvend te verbeteren. Zodra je in staat bent je kleinste verkoopeenheid als batchgrootte te hanteren, zonder verlies aan omsteltijden en in 1 keer in de juiste kwaliteit, en als je klanten daar tevreden over zijn ben je waar je zijn moet: One Piece Flow!
Hugo_Vu-Motion
Forum ervaring: 1/5
Forum ervaring: 1/5
 
Berichten: 2
Geregistreerd: vr jun 05, 2009 8:59 am
Woonplaats: Emmen

Schijnbare tegenstrijdigheid?

Berichtdoor (Naam_Bedrijf) Kees_Vosteq Innovation » ma jul 15, 2013 12:16 pm

Beste Martin,
Het lijkt mij een prachtige uitdaging als je constateert dat je aan de ene kant meer verspilling nodig hebt, om aan de andere zijde nog meer verspilling te vermijden. Is het dan niet zo dat we in de "schijnbare tegenstrijdigheid" terecht komen zoals Goldratt (de grondlegger van de Theory of Constraints of TOC, red) dit beschrijft? Het lijkt in deze namelijk tegenstrijdig dat er op beide plekken tegelijk de verspillingen vermeden kunnen worden, maar is dit ook werkelijk het geval?
Mogelijk biedt een analyse van de aannames volgens het CRT model (Current Reality Tree) inzicht in de kernoorzaak/-oorzaken van deze situatie. Dit zou kunnen leiden tot een integrale oplossing, die een "en-en" situatie oplevert.

Hoe kijk je hier tegenaan? Zou dit iets kunnen zijn wat jullie kunnen/willen toepassen op de bestaande situatie om de "schijnbare tegenstrijdigheid" te onderzoeken? Het principe staat eenvoudig omschreven in de boeken "Het is geen toeval" en "De Keuze", beiden van Goldratt. Ik ben benieuwd en hoor graag van je.
Kees_Vosteq Innovation
Forum ervaring: 1/5
Forum ervaring: 1/5
 
Berichten: 1
Geregistreerd: ma nov 14, 2011 9:08 am


Keer terug naar Lean & TOC & QRM

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron
© C.J. van Ede 2006-2017 (Holland)