NB: KIES één van de vier forums hieronder en vervolgens 'NIEUW ONDERWERP' voor het plaatsen van een nieuwe bijdrage. U kunt, zonder tijdslimiet, uw bijdragen altijd zélf wijzigen of wissen!
Na 17 jaar processen verbeteren met TPM als basis en Lean en Six Sigma als aanvulling, stapte Unilever over op een andere aanpak. Binnen Fiat ontdekten ze een gebalanceerd World Class Manufacturing (WCM) programma, ontwikkeld door emeritus professor Hajime Yamashima. Het resultaat: meer focus, betere mogelijkheden voor afdelingsoverschrijdend verbeteren, en meer aandacht voor mens en oganisatie!
^ Prof. Hajime Yamashima (rechts), grondlegger van het nieuwe WCM-programma, bezoekt Unilever Rotterdam (foto Unilever)
Interessant artikel over Unilever! Wat me opvalt is dat het zelfs bij hen (al 20 jaar bezig!) nog belangrijk lijkt hoe 'het' heet en welke gereedschappen daar dan onder vallen. Dat is iets wat ik herken, en waar ik en mijn collega consultants ons ook jaren 'schuldig aan gemaakt hebben'. Tot het me duidelijk werd dat het om de bedrijfsfilosofie en bijbehorende principes gaat: die vormen het fundament. Vervolgens hebben we een systeem nodig waarin alles effectief samenwerkt om de processen te verbeteren en de mensen te ontwikkelen, in de richting van de bedrijfsdoelstellingen, afgeleid van het ideaal (0 breakdowns, 0 defects, 0 incidents, 0 waste,.. en het allerbelangrijkst: 100% van waarde voor de klant). John Shook van het Lean Enterprise Institute noemt dit het Lean transformation model. Hierbij is er sprake van een value driven purpose, die je nastreeft door (1) procesverbetering en (2) bijpassende ontwikkeling van menselijke vaardigheden. Om dat mogelijk te maken is dan weer een bijpassend managementsysteem en leidersschapsstijl nodig, gevoed door een manier van denken die daarbij aansluit - Arnout Orelio, De Verbeterpraktijk