Positieve energie zet Lean transformatie in gang !

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Plaats reactie
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 74
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 8:17 pm

Positieve energie zet Lean transformatie in gang !

Bericht door Jaap_Procesverbeteren.nl »

Om continu verbeteren in hun organisatie te verankeren, streven veel bedrijven naar een ‘cultuuromslag’. Gemakkelijk is dat echter niet!

‘Een bedrijfscultuur kun je niet inwisselen alsof je een nieuwe auto koopt’, stellen Jon Katzenbach, Ilona Steffen en Caroline Kronley in het artikel Cultural Change that Sticks (Harvard Business Review, juli ’12).

Een bedrijfscultuur lijkt op een supertanker, die je slechts geleidelijk van koers kunt laten veranderen. Vechten tegen de bestaande merites moet je al helemaal niet doen, het is veel beter om met en binnen de bestaande cultuur te werken, die immers met de beste bedoelingen is ontstaan. Focus daarom vooral op wat er wel goed gaat, zodat mensen weer trots worden op hun werk, en stuur de evolutie van de bedrijfscultuur vervolgens in de gewenste richting door een aantal kritische gedragsveranderingen aan te moedigen.

Een artikel over snoepfabrikant Leaf op deze site, op 3 september gepubliceerd, sluit hierop aan. Met een methode die Appreciative Inquiry heet, begon het nieuwe managementteam de medewerkers vragen te stellen zoals “Waar word je gelukkig van” en “waar ben je trots op?”.

Op die manier kwam veel positieve energie vrij, en daarna werden de sterke punten benadrukt en verder uitgebouwd. Hierdoor werd de fabriek in één jaar weer winstgevend. Dit gebeurde nadat productieteams enthousiast met Lean en TPM-technieken het productie-apparaat betrouwbaar maakten, zodat afgesproken levertijden weer konden worden nagekomen.

Er zijn meer voorbeelden van de kracht van positieve energie. Denk bijvoorbeeld aan het optreden van sprinter Churandy Martina tijdens de Olympische Spelen, inmiddels bekend van zijn uitspraak “Ik ben blij”. Hij liet zien hoeveel aanstekelijke energie een positieve houding genereert. Misschien goed om aan te denken voor de fractieleiders van de politieke partijen, die deze dagen regelmatig met elkaar in debat gaan. Wat gaat er nu al goed in Nederland en hoe kunnen we dat verder versterken?

Wie van u heeft ervaring in uw organisatie met de kracht van positief denken in het algemeen, en met Appreciative Inquiry in het bijzonder?

Laat het ons weten, ook andere reacties zijn welkom!

Jaap van Ede, hoofredacteur procesverbeteren.nl
(Bovenstaande tekst verscheen ook als column in de nieuwbrief van procesverbeteren.nl van sept/okt '12)
Plaats reactie