Login             Nieuwsbrief  |   Nieuws   |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteer   |   Zoek
UNCPlusDelta
Kepner-Tregoe
3rdWave
Leenders_Consultancy
Q-Consult
Symbol
BlomConsultancy
IJssel Technologie
The_Lean_Six_Sigma_Company
Yokoten
HAN
MultiTube
Agilitec
OosterhoornAdvies
Censor
leansixsigma.nl
De Hele Olifant
Cimpro
SigmaOnline
DeVerbeterpraktijk
Total-Productivity
Ergodesign
VanEekhoutConsulting
TWI-Instituut
vABC
LeanEnt
Limis
Greywise
Lean_Innovation_Network
Sirris
IkWilVerbeteren
AgileScrumGroup
BureauTromp

Blog: Lean en Agile zijn als yin en yang

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Blog: Lean en Agile zijn als yin en yang

Berichtdoor (Naam_Bedrijf) Jaap_Procesverbeteren.nl » do okt 27, 2016 9:07 am

Lean en Agile zijn als yin en yang

Agile, zo wendbaar mogelijk produceren, is dat het tegendeel van Lean, zo efficiënt mogelijk produceren?

Op het eerste gericht wel! Lean betekent verbetering, door een steeds betere afstemming van productiestappen op elkaar. Agile betekent verandering, door producten en diensten voortdurend aan te passen aan de actuele marktsituatie. Elke aanpassing maakt je daarbij – op zijn minst tijdelijk – minder Lean. Immers, als je bijvoorbeeld een ander product gaat maken, dan ontkom je er niet aan om je logistieke keten opnieuw in te regelen.

Toch zijn er op een hoger niveau meer overeenkomsten dan verschillen tussen Lean en Agile. Beide onderkennen bijvoorbeeld dat je een missie of hoger doel moet hebben: waarom zijn wij er eigenlijk als bedrijf of organisatie. Dat betekent niet dat je een blauwdruk kunt maken van hoe je de missie in de verre toekomst vervult. Het pad naar de toekomst is namelijk onzeker, ook dát wordt onderkend binnen Lean én Agile. Om met die onzekerheid om te gaan moet je steeds kleine stapjes zetten, daarvan leren, en daarna je strategie zo nodig aanpassen.


Afbeelding


Er is sprake van sense and respond, aanvoelen en reageren: welke verbeteropties zijn er, en wat kunnen we met elkáár doen om die opties te verzilveren. ‘Wetenschappelijk’, zo zou je deze insteek kunnen noemen: je formuleert steeds hypotheses en voert daarna – binnen veilige grenzen - experimenten uit om deze te testen. Lean doet dit om logistieke ketens te verbeteren. Agile doet dit om effectiever producten te ontwikkelen of om de organisatiestructuur (wie doet wat) aan te passen. Omschrijf je het zo, dan werken Lean en Agile feitelijk hetzelfde:

  1. Er is een missie of een hoger doel
  2. Vervolgens maak je problemen en verbeteropties zichtbaar, met als doel de missie stapsgewijs dichterbij te brengen, of om die missie passender te vervullen gezien de actuele marktsituatie.
  3. De organisatie wordt dusdanig ingericht, dat iedereen maximaal kan bijdragen aan stapsgewijze verbetering en/of aanpassing.
  4. Steeds wordt gecontroleerd of verbeteracties zijn geslaagd, en worden maatregelen genomen om terugval te voorkomen.

Samenvattend: zowel bij Lean als bij Agile signaleer je continu verbeteropties, onderneem je actie om deze te verzilveren, en je checkt of het resultaat is zoals verwacht. Plan-do-check-act oftewel de PDCA-cyclus vormt dus de basis van beide methoden!

Waarom hebben organisaties dan zo’n moeite om zowel Lean als Agile te zijn? Dit komt doordat voortdurend de afweging moet worden gemaakt wat voorrang heeft: verbetering (Lean) of verandering (Agile)!

Lean en Agile zijn keerzijden van dezelfde medaille: een effectieve organisatie. Of misschien kun je beter zeggen, ze zijn yin en yang. Lean en Agile kunnen namelijk niet zonder elkaar, moeten met elkaar in balans zijn, en die balans hangt af van de omgeving. Soms moet een organisatie meer chaotisch (Agile) zijn, om zich tijdig te vernieuwen. Anders krijg je een organisatie die heel efficiënt (Lean) producten maakt waarop niemand zit te wachten. Je doet dan de verkeerde dingen goed. Te veel chaos is echter ook niet wenselijk. Immers, na elke verandering moeten de logistieke ketens daarop worden aangepast

De wereld om ons heen wordt steeds veranderlijker. Dit verklaart de groeiende aandacht voor Agile-methoden, variërend van zelfsturende teams, 'Semleriaans' organiseren, Scrum, Holacracy tot Lean Startup. Om hierop in te spelen brachten we al onze artikelen daarover onder in een nieuw site-gedeelte over Agile.

Vanzelfsprekend blijven we daarbij aandacht besteden aan de vraag: hoe kun je Agile, continue verandering, het beste combineren met continue verbetering?. Dit is één van de belangrijkste uitdagingen in de komende tijd!

Reacties & aanvullingen hieronder zeer welkom!

Dit onderwerp is diepgaander uitgewerkt in het artikel Lean versus Agile, ook onderaan dat artikel kunt u reageren.

Dr Ir Jaap van Ede,
hoofdredacteur Procesverbeteren.nl
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
 
Berichten: 42
Geregistreerd: ma sep 28, 2009 8:17 pm

Keer terug naar Lean & TOC & QRM

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron
© C.J. van Ede 2006-2017 (Holland)