Blog: Flexibel werken in One Piece Flow, dat kan!

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Plaats reactie
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 75
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 8:17 pm

Blog: Flexibel werken in One Piece Flow, dat kan!

Bericht door Jaap_Procesverbeteren.nl »

Deze blog is ook onderdeel van de nieuwsbrief van maart 2018 (verschijnt 1e of 2e week maart), en zal daaraan worden gelinkt. Ook onze nieuwsbrieflezers kunnen dus uw eventuele reacties bekijken

Flexibel en afwisselend werken in One Piece Flow? Dat kan!

De logistieke verbetermethode Lean laat productiestappen naad- én foutloos aansluiten. De heilige graal is enkelstuksproductie, dus steeds één order bewerken en die daarna direct doorschuiven. In zo’n One Piece Flow (OPF) is de doorlooptijd namelijk het kortst.

Feitelijk gaat het om een veredelde vorm van productie aan de lopende band. ‘Veredeld’, omdat het sinds de uitvinding van het Kanban-systeem mogelijk is om productvarianten af te wisselen. Haaks op de productieketen worden daarbij verschillende onderdelen en gereedschappen just-in-time toegeleverd. Deze flexibilisering schrijdt steeds verder voort. Dankzij smart industry komt zelfs maatwerkproductie in OPF in zicht.

Afbeelding
Productie van schokbrekers bij KONI in een One Piece Flow

Toch moet er ook een kanttekening bij OPF worden geplaatst. Misschien kent u de beelden uit de film Modern Times, met Charlie Chaplin die over zijn toeren raakt als lopende band medewerker. Daar schuilt helaas nog steeds enige waarheid in.

In een OPF productieketen moeten medewerkers hun handelingen namelijk binnen een vaste ‘takttijd’ uitvoeren. In het kader van Lean wordt daarbij weliswaar overbelasting (muri) voorkomen, door ervoor te zorgen dat een taktperiode ruim voldoende is om een taak af te ronden. Toch wringt er iets. Ten eerste ben je als operator nog steeds verplicht de takt te volgen. Ten tweede wordt je capaciteit onderbenut, omdat je tijd overhoudt als je ruim binnen een takt klaar bent. Ten derde doe je steeds dezelfde taak, wat als saai kan worden ervaren.

Je kunt het ook anders formuleren: technisch is OPF het meest superieure productiesysteem. Voor de mens, die nu eenmaal niet gebouwd is op 100% foutloos én in één tempo werken, is het dat niet.

Dit leidt tot de vraag: Is het mogelijk om een OPF-productielijn zodanig in te richten, dat de operators de nadelen daarvan – tijdsdruk en repeterend werk – niet ervaren?

Het antwoord is ja. Een eerste oplossing is om het zwaarste en meest repeterende werk te laten uitvoeren of te laten ondersteunen door machines cq robots. Dit hoeft niet gepaard te gaan met een verlies aan arbeidsplaatsen, al zal het werk soms wel een andere inhoud krijgen. Soms kan dankzij smart industry ook werk uit lagelonenlanden worden teruggehaald.

Robotisering is echter niet de enige oplossing. Het is ook mogelijk om de OPF-keten aan te passen aan de mens, zodat die zich daar vrijer in kan bewegen. Mansveld Combinatiebouw slaagde daar bijvoorbeeld in. Zij maken schakel- en besturingspanelen in OPF, maar zónder takttijden.

Dit is mogelijk doordat de operators elkaar mogen inhalen. Hoe dat werkt? We gaan even uit van twee personen, Anja en Bert, en vier productiestappen. Anja begint aan product 1 (P1), en schuift dit daarna door naar Bert op werkstation 2. Anja start op dat moment de assemblage van product P2, dat later ook weer door kan naar Bert. Daarna verplaatst Anja zich daarna naar werkstation 3 en werkt daar verder aan P1, waar Bert dan inmiddels mee klaar is. Bert blijft op station 2 en werkt daar aan P2. In de volgende cyclus gaat Bert naar eindstation 4, om P1 af te maken. Anja blijft op station 3 en werkt daar aan P2. Daarna gaat Anja weer terug naar station 1 om te beginnen met product P3. Bert blijft op station 4 om P2 af te ronden. Enzovoort. Aan producten-in-wording wordt op die manier continu waarde toegevoegd. Dit gebeurt echter zonder tijdsdruk. Bovendien blijft het werk afwisselend.

Een tweede voorbeeld is de Lean-assemblagelijn voor MRI-calibratiekits bij VDL Wientjes. In dit geval bewegen de te assembleren producten in het geheel niet. De assembleurs doen dat wel. Zij lopen langs de lijn en stellen zo steeds vijftien producten tegelijk samen.

Een derde voorbeeld is KONI. Zij passen het bumping-systeem toe. Producten-in-wording bewegen zich daarbij langs de werkstations als betrof het een gewone OPF-productielijn. Als operator beweeg je nu echter méé. Je voert dus meerdere taken achtereen uit, aan hetzelfde halffabricaat. Daarmee ga je dóór, totdat de operator die voor jou uit bezig is, geen werk meer heeft. Die persoon loopt dan terugwaarts en neemt jouw werk over. Het woord bumping, ‘stoten’, beschrijft dat overname-moment. Word je afgetikt, dan neem jij op jouw beurt het werk van de persoon achter je over. Enzovoorts. Ook deze oplossing zorgt er voor dat de operators de takttijd van de OPF-lijn niet meer ‘voelen’, en het houdt hun werk afwisselend!

Dr Ir Jaap van Ede,
hoofdredacteur procesverbeteren.nl

Nic_Consultancy
Forum ervaring: 1/5
Forum ervaring: 1/5
Berichten: 1
Lid geworden op: wo feb 03, 2016 9:50 am

Re: Blog: Flexibel werken in One Piece Flow, dat kan!

Bericht door Nic_Consultancy »

Vanuit QRM is het gebruik van POLCA er juist op gericht te kijken naar de capaciteit van werkplekken in plaats van naar takttijden. In deze blog lijkt nu QRM wat dit betreft gelijk gesteld te worden aan Lean.
Jaap_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 75
Lid geworden op: ma sep 28, 2009 8:17 pm

Re: Blog: Flexibel werken in One Piece Flow, dat kan!

Bericht door Jaap_Procesverbeteren.nl »

Hallo Nic, hartelijk dank voor je opmerkzaamheid. In deze blog had QRM inderdaad beter niet in één adem kunnen worden genoemd met Lean. Inmiddels is dat stukje tekst aangepast.
Evert_Consultancy
Forum ervaring: 0/5
Forum ervaring: 0/5
Berichten: 0
Lid geworden op: wo apr 25, 2018 10:05 am

Re: Blog: Flexibel werken in One Piece Flow, dat kan!

Bericht door Evert_Consultancy »

Een vierde mogelijkheid is de Box Buffer Assembly Line (BBAL). BBAL heeft betrekking op een box gevuld met het materiaal nodig voor het voortbrengen van een enkel product of een component daarvan. Deze box wordt getransporteerd door twee continu over een lange smalle tafel lopende kabels naar de buffer van de volgende werkplek, zodra een werknemer zijn fase heeft volbracht.
De benodigde onderdelen zijn altijd binnen handbereik: in de box.
De BBAL lijn heeft meerdere productie-teams die bestaan uit 3-4 werknemers met een grote zelfsturing.Om zelfsturing te bevorderen veranderen de medewerkers elke halve dag van fase, zodat ze alle fases in hun team beheersen.
Evert
Plaats reactie