Waarom Green niet op uw Value Stream kaart?

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Plaats reactie
Jaap1_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 86
Lid geworden op: vr jul 16, 2010 2:06 pm

Waarom Green niet op uw Value Stream kaart?

Bericht door Jaap1_Procesverbeteren.nl »

Bij Value Stream Mapping in het kader van Lean Manufacturing kunnen duurzaamheidsaspecten gemakkelijk worden meegewogen, maar weinig bedrijven doen dit! Green Value Stream Mapping staat dus nog niet op de kaart. Een gemiste kans lijkt me, want klanten en overheden zullen hier in toenemende mate om gaan vragen.

Synergie
Duurzaamheid houdt in dat je in de behoeften van de huidige generatie voorziet, zonder dat dit ten koste gaat van toekomstige generaties. Dat er synergie mogelijk is met Lean manufacturing is daardoor meteen duidelijk, denk alleen maar aan het reduceren van het materiaalverbruik.

Conflicten
Zijn er ook conflicten mogelijk? Als je Lean kort door de bocht definieert als het reduceren van verspillingen wel. Die definitie, hoewel vaak gebruikt, klopt echter niet! Lean manufacturing richt zich niet op verspillingsreductie, maar op het vergroten van waardetoevoeging, gezien vanuit het standpunt van de klant.
Nu gaat het er maar om wat die klant van waarde vindt. Momenteel is dat vooral een goede prijs/kwaliteit-verhouding, snelle levering en in toenemende mate ook het kunnen leveren van maatwerk. Als uw klant echter (ook) nadrukkelijk gaat vragen om zo min mogelijk gebruik van schadelijke grondstoffen, zo min mogelijk milieuverontreinigende uitstoot, een zo laag mogelijk energieverbruik en zo veel mogelijk recycling, dan worden die aspecten vanzelf onderdeel van Lean. Met andere woorden: dan is er helemaal geen conflict mogelijk met duurzaamheid. De klant in dit verhaal kan overigens ook de overheid zijn, want die bepaalt immers mede uw licence to operate.

Verbreding
Value Stream Mapping kan gemakkelijk worden aangepast om milieu-aspecten mee te wegen. Sustainability wordt dan een verbreding van Lean, waarbij de focus op financiële resultaten op de korte termijn wordt aangevuld met een meer holistische, lange-termijn benadering. Een interessant artikel op dit gebied werd al in 2006 gepubliceerd door Gary Langenwalter: Life is our ultimate customer: from lean to sustainability.

Door nu alvast zaken zoals het energieverbruik en de milieu-uitstoot op de value stream kaart te zetten, kunnen bedrijven zich voorbereiden op klanten en overheden die duurzaamheidsaspecten steeds zwaarder zullen gaan waarderen. Bovendien zal dit het commitment van het personeel voor het Lean-programma versterken. De meeste mensen willen immers graag werken voor een bedrijf dat ‘geeft om het milieu’.
Meer water en energie gebruiken dan nodig is wordt op een Green Value Stream Map bijvoorbeeld ook een vorm van verspilling, en het gebruik van toxische grondstoffen zou je op dezelfde manier kunnen benaderen als een defect in het productieproces. Door why-why-why te vragen kan dan worden gezocht naar alternatieven daarvoor.

Green Value Stream Mapping
Hoewel er veel kritiek is, soms terecht maar soms ook onterecht, wordt er in de meeste bedrijven hard gewerkt aan het vergroten van de sustainability. Het gaat dan echter om programma’s naast Lean manufacturing, een directe koppeling daarmee is er niet. Op dit moment is mij bijvoorbeeld geen enkel bedrijf bekend dat duurzaamheidsaspecten meeweegt bij het maken van future state value stream maps, uitgezonderd bedrijven waarbij duurzaamheid één-op-één overeenkomt met het economische ideaal (denk hierbij bijvoorbeeld aan zo min mogelijk vrachtwagenkilometers maken door distributeurs).

Maakt uw bedrijf wél serieus werk van Green Value Stream Mapping? Zo ja, met welk succes en met welke problemen, en zo nee, waarom eigenlijk niet?

Jaap van Ede, hoofdredacteur procesverbeteren.nl
Plaats reactie