Is de beste Lean-manager een engineer?

Forum met als invalshoek LOGISTIEK.
Plaats hier uw vragen & antwoorden over LEAN MANUFACTURING, TOC, POLCA, Kanban.

Moderator: Jaap_Procesverbeteren.nl

Plaats reactie
Jaap1_Procesverbeteren.nl
Forum ervaring: 4/5
Forum ervaring: 4/5
Berichten: 83
Lid geworden op: vr jul 16, 2010 2:06 pm

Is de beste Lean-manager een engineer?

Bericht door Jaap1_Procesverbeteren.nl »

‘Managers remmen organisaties af’, zo luidt de prikkelende titel van het hoofdartikel in vakblad De Ingenieur van 17 september.
Managers worden in dit artikel gedefinieerd als iemand die zowel baas als werknemer is, en die leiding geeft aan een bedrijfsonderdeel.
In Nederland steeg de managementratio – aantal managers in verhouding tot de beroepsbevolking – van twee procent in 1971 tot zes procent in 1998. Vroeger werden die managers uit eigen gelederen gerecruteerd, bijvoorbeeld ingenieurs die al jarenlang bij een bedrijf werkten. Bedrijfskunde was toen bovendien nog een kopstudie, je moest dus eerst een ‘echt’ vak hebben geleerd. In de jaren negentig kregen we echter – naar het Anglo-Amerikaanse model – te maken met job-hoppende interim-managers die trots verkondigden ‘van de inhoud geen verstand te hebben’, maar wel van ‘winst maken en kostenreductie’. Het gevolg: te veel het accent op exploitatie en te weinig op innovatie. Conclusie: We moeten terug naar minder managers en die moeten dan bovendien verstand hebben van het bedrijf dat zij leiden en de producten die dit maakt!

Op hoofdlijnen denk ik dat de redenering in het artikel klopt. Wat betekent dit nu voor de toepassing van de verbetermethodes zoals besproken op deze website? Kun je die ook wegzetten als een overdaad aan management, dus te veel zichtbaar, meetbaar en toetsbaar willen maken?. Naar mijn overtuiging niet, tenminste niet als je een methode zoals Six Sigma of Lean goed toepast.
Ten eerste wordt dan gestreefd naar empowerment: mensen krijgen verantwoordelijkheid voor hun eigen activiteiten en zij weten hoe ze bijdragen aan de bedrijfsmissie. Ten tweede gaan methodes zoals Lean en Six Sigma uit van een zeer sterke interactie van managers met de werkvloer, zij moeten zeer frequent hun Gemba (plaats waar het gebeurt) bezoeken, om inzicht in bestaande problenen te krijgen en om die (samen met het personeel) te helpen oplossen.
Lean gaat er dus impliciet van uit dat een manager de werkprocessen door en door kent!. Goede Lean-managers zijn dus inderdaad lang werkzaam bij hetzelfde bedrijf, en worden gerecruteerd uit eigen gelederen óf ze hebben in elk geval de wil om zich zeer grondig in de bedrijfsprocessen te verdiepen. Voor een consultant ligt het denk ik wat anders. Hoewel die wel kennis van uw marktsector moet hebben, ligt zijn of haar bijdrage vooral in het overdragen (helpen aanleren) van een verbetermethode, met daarbij zowel aandacht voor de technische aspecten daarvan (de verbetertools) als de organisatiekant (het verandermanagement). Wat vindt u? Is de beste Lean-manager een (ex-) engineer, met hart voor het product?


Jaap van Ede, Procesverbeteren.nl / Business-improvement.eu
Ed_Company

Re: Is de beste Lean-manager een engineer?

Bericht door Ed_Company »

De beste leanmanager is een duizendpoot en niet perce een engineer.
De persoon/manager combineert de vaak jarenlange praktische kennis en ervaring van de werkvloer met de theorie die bij lean hoort tot de beste oplossing voor een organisatie. De lean-manager laat vooral de mensen die er werken, inzien dat er een betere methode is. Dit vereist, naast lean kennis, veel psychologische vaardigheden.
Die combinatie is veel managers niet gegeven. In zo'n geval is het dan zaak een gebalanceerd team te vormen, waarin respect voor elkaars vaardigheden afgestemd worden en even zwaarwegend naar voren worden gebracht in het te verbeteren proces.
Plaats reactie