Nieuwsbrief niet goed leesbaar? Klik hier voor online versie of plak de volgende URL in uw browser:
www.procesverbeteren.nl/pers/nov22.htm

Nieuwsbrief no.94
nov/dec 2022

één nuttige e-mail per 2 maanden
Procesverbeteren.nl
Inspiratie door diepgaande praktijkverhalen

De belofte van multi-disciplinaire verbeterteams

Er wordt steeds meer in multi-disciplinair teamverband gewerkt. Grote en logge bedrijfafdelingen, waarin iedereen een vaste taak heeft, zijn passé. Kleine groepen mensen werken nu eendrachtig en steeds meer zelfsturend samen. Aan een doel dat ‘groter’ is dan ieders individuele bijdrage. Althans dat is de hoop, daar kom ik zo op terug!

Teamwerk Jumbo Visma

Zonder onnatuurlijke grenzen tussen functies wordt er in theorie meer bereikt. Sneller ook, mits je teams voldoende autonomie geeft. Bovendien komt iedereen dichter bij de klant te staan, en dat is toch waar het om gaat.

De potentie van een multidisciplinair team is vergelijkbaar met een startup. Of met een voetbalteam, dat ‘totaalvoetbal’ speelt. In een interview verwoordde Willfried van der Lee, sales manager bij Omnimark het zo: ‘In mijn verkoopteam zit onder meer een calculator, een orderverwerker en een planner. We mailden elkaar vroeger van alles, terwijl we maar tien stappen van elkaar verwijderd waren. Het is veel beter om bij elkaar te gaan zitten, en verkooporders als Quick Response team af te handelen.’

Teamwerk in combinatie met zelfsturing werkt onder meer goed in de volgende situaties:

  • Probleemoplossing. In multidisciplinair teamverband kan breed naar de oorzaak van een probleem worden gezocht. Dit is vooral effectief als het denkproces wordt ondersteund met slimme visualisatietechnieken.
  • Productontwikkeling. Denk bij software-ontwikkeling bijvoorbeeld aan de vorming van Dev-Ops-Bus-teams. Daarin staan productontwikkelaars in nauw contact met IT-beheerders en bijvoorbeeld marketeers, die de link leggen met (nieuwe) klantwensen.
    Voor nieuwe producten (ook niet software) kunnen ook startup teams binnen de bedrijfsmuren worden gevormd.
  • Klantspecifieke productie. Bedrijven die veel verschillende producten maken splitsen hun bedrijf steeds vaker op in zogenaamde Quick Response Cells (QRC’s). Dat zijn een soort mini-bedrijven die autonoom (deel)orders afhandelen. Elk QRC-team wordt daarbij samen verantwoordelijk voor het hele productietraject in hun cel.
  • Omgaan met onzekerheden in supply chains. Je kunt beter met een klein team snel een imperfect antwoord formuleren, dan een bureacratische organisatie hebben die zoekt naar perfecte antwoorden, passend bij een allang weer achterhaalde situatie. Dit leerde ik van Ferran Ruiz, supply chain manager bij Grolsch.

Teamwerk is bedoeld om beter en sneller in te spelen op nieuwe klantwensen, en om te reageren op de steeds onvoorspelbaardere business wereld.

Teams spelen beter in op chaos dan mensen opgedeeld in hokjes, die voor elke beslissing moeten overleggen met managers. Denk nog even aan dat voetbalteam: je zou er toch niet aan moeten denken dat een verdediger niet op doel zou mogen schieten!

Aan de andere kant wordt het werk van de ménsen in teamverband juist chaotischer en mogelijk stressvoller.

Het is veel gemakkelijker om de schakels in een productieketen op elkaar af te stemmen, denk aan Lean productie, dan het gedrag van mensen. Toch is het doel hetzelfde: verspilling tegengaan, in dit geval in de vorm van onbenut talent.

Dit roept de vraag op: hoe zorg je ervoor dat een team goed functioneert? Veel mensen hebben nu namelijk een negatieve associatie bij teamwerk in bedrijven: traag, gedoe, conflicten etc.

Hoe anders is dit in de sport! Niet voor niets wordt de samenwerking binnen Red Bull Racing en fietsploeg Jumbo Visma vaak aangehaald als lichtend voorbeeld. Andere populaire voorbeelden zijn reddingsteams, muziekgroepen, commando troepen en de afdeling eerste hulp in een ziekenhuis.

In al die gevallen is het doel zeer helder en inspirerend: winnen, muziek maken of iemand redden. Daardoor is de commitment groot. Teams functioneren goed als de mensen zelf achter het doel daarvan staan, het gevoel hebben het verschil te kunnen maken, én elkaar daarbij nodig hebben. Het boek Teaming noemt deze ‘verbindende spirit’ als één van de belangrijkste succesfactoren. Je kunt het ook zó verwoorden: teamwerk moet leuk zijn en zinvol.

Een gevoel van autonomie, grip hebben op je werk, is ook heel belangrijk. Daarom verbaast het me niet dat Groothuis Timmerfabriek nu zo veel succes heeft met Quick Response Manufacturing. Elke stap richting meer teamsgewijze productie werd in dat bedrijf namelijk pas genomen na overleg met alle betrokkenen.

Toch blijven er nog genoeg vragen over. Hoe krijg je bijvoorbeeld teams die een ‘klik’ met elkaar hebben en met mensen die elkaar vertrouwen? Daar zijn allerlei tools voor, maar mensen zijn geen machines waarvan je het (lang niet altijd rationele) gedrag kunt programmeren. Autonomie is ook: kunnen kiezen met wie je samenwerkt. Dát aspect invullen is wellicht de grootste bottleneck. Wat vindt u?
  

>  Geef uw reactie onder een kopie van deze blog op ons forum!

 

Jaap van Ede

Dr Ir Jaap van Ede,
hoofdredacteur procesverbeteren.nl

Kort nieuws m.b.t. de gebruiksvriendelijkheid van ons platform.

A. Om als bestaande registrant het kiezen van een nieuw en veilig wachtwoord te vergemakkelijken, kunt u ons snel een nieuw wachtwoord voor u laten aanmaken. Dit kan via aanpassen registratie. Ook handig als u uw wachtwoord vergeten bent!

B. SSL en groter lettertype
De site gebruikt overal het SSL-protocol (slotje in uw browser, beveiligde verbinding). Ook hebben we het lettertype van de artikelen vergroot.

C. Mobiel-vriendelijke versie
Er is een speciale layout voor SMARTPHONES. Als de smartphone-layout actief is, staat dit in het topmenu. Op de openingspagina staat linksboven een button waarmee u van layout kunt switchen (ook handig als u extra grote letters wilt op uw desktop of tablet). Tip: houd uw telefoon in de landscape-stand.

D. Interactieve artikelen. De lijst met interactieve artikelen vindt u hier. Bent u adviseur en heeft u interessante aanvullingen, dan is reageren een goede manier om in beeld te komen, want uw bedrijfsnaam is onderdeel van ue gebruikersnaam.

E. Wijzigen of inzien gegevens. Bent u bijvoorbeeld uw wachtwoord kwijt of wilt u uw e-mail adres aanpassen? Begin hier.

F. Sommige artikelen zijn deels afgeschermd. Na (gratis) registratie kunt u echter altijd alles gratis lezen! Wat wij adviseren:
  • Geen wachtwoord? Registreer (gratis en u ontvangt geen ongewenste e-mail)
  • Wachtwoord kwijt? Vraag een nieuw wachtwoord aan
  • Bent u de enige gebruiker van uw computer? Kruis dan bij het inloggen "onthoud mij"  aan. Hierna wordt u bij elk bezoek automatisch herkend en hoeft u dus niet steeds opnieuw in te loggen!
G. Volg ons ook via Twitter. Onze hoofdredacteur is actief op LinkedIn.
Zoekt u een adviseur, leverancier of een opleiding?

Dit zijn de partijen die bij ons adverteren, en die daarmee laten zien dat ze verspreiding van kennis over procesverbetering een warm hart toedragen!

A1. Overzicht nieuwe artikelen

1. TPM / Lean: Stromende productie speels in beeld
    Case: SIG Combibloc

2. QRM: Flexibel produceren
    Case: Groothuis Timmerfabriek

3. Lean: Houdt Swedish Match het Lean-vuur brandend?
    Case: Swedish Match

4. Agile: Het geheim van (ver)vloeiend samenwerken
    Boek: Teaming

5. WorldClass: Wendbare mini-bedrijven
    Blog

Samenvattingen van bovenstaande verhalen staan hieronder, meer artikelen vindt u via ons nieuwsarchief en nieuwsbriefarchief. Ook kunt u op verschillende manieren zoeken in honderden case-beschrijvingen, boekbesprekingen en artikelen!
In ons nieuwsbriefarchief houden wij zoveel mogelijk de links up-to-date. Daarom raden wij u aan om oude nieuwsbrieven via dat archief te raadplegen.
Heeft u een op- of aanmerking of onderwerp-suggestie? Mail ons, ook wij worden graag steeds beter! Ook tips voor te interviewen bedrijven zijn welkom, zeker als de behaalde resultaten vernieuwend zijn (denk bijvoorbeeld aan het combineren van Lean en green)


A2. Samenvattingen nieuwe artikelen:

1. TPM / Lean: Stromende productie speels in beeld
    Case: SIG Combibloc


De essentie van Lean, speels in beeld
De essentie van Lean, speels in beeld

SIG Combibloc, dat verpakkingsmateriaal maakt, ging produceren in kleinere batches (partijen). De fabrieks-layout werd daartoe gewijzigd, én er werd flink geïnvesteerd in automatisch geleide voertuigen. Toch werd de vrucht van dit alles - kortere doorlooptijden en minder verspilling - niet geplukt!

In een fabriek in Azië zag Gert-Jaap Pijper dat handleidingen voor verpakkingsmachines slechts werden gebruikt om op te zitten. ‘Toen dacht ik: ik moet zíchtbaar maken wat de bedoeling is. Met tekeningen, die in één oogopslag tonen hoe Lean productie en continu verbeteren eruit zien!’

De tekeningen van Pijper tonen de gedachte achter flow, continu verbeteren en Operational Excellence (OpEx). Het gaat om schetsen met water voor voorraden en capaciteit, en rotsen die je te lijf gaat om de flow te vergroten. Een doorbrekende zon staat voor de verbetercultuur.

> lees verder 
2. QRM: Flexibel produceren
    Case: Groothuis Timmerfabriek


Productie van kozijnen en deuren
Productie van kozijnen en deuren


Zes jaar geleden startte Groothuis Timmerfabriek met Quick Response Manufacturing (QRM), een variant van Lean voor als je veel verschillende producten maakt. QRM betekent productie in kleine batches, en teams van medewerkers die elkaar bijstaan en vervangen.

Het resultaat staat als een huis: kortere doorlooptijd, minder zoeken naar materialen, en rust en regelmaat.

Bijzonder is, dat de timmerfabriek elke stap richting QRM pas zette na overleg met de medewerkers! ‘Zij moeten het uitvoeren, als je wilt slagen’, stelt directielid Hans Wesselink. ‘QRM moet voordeel opleveren voor iedereen.’

> lees verder 

3. Lean: Houdt Swedish Match het Lean-vuur brandend?
    Case: Swedish Match


Kanban-gereguleerde tussenvoorraden
Kanban-gereguleerde tussenvoorraden

In 2013 plukte Swedish Match, na acht jaar ombouw van hun werkvloer, de eerste rijke vruchten van Lean. Vaak zie je na zo’n ‘technische’ Lean transformatie een terugval, bij gebrek aan elan en begrip op de werkvloer. Een goede reden om Swedish Match opnieuw te bezoeken!

Wat blijkt: ze houden het Lean-vuur er anno 2022 nog steeds brandend. Tot de Oekraïne-crisis uitbrak maakte Swedish Match zelfs meer aanstekers in veel meer varianten. Ook maken ze de meeste onderdelen inmiddels zélf.

Hoe je vasthoudt aan Lean productie vertellen Jenne Klasens, Lean manager tot eind 2020, en Jacob Arends, zijn opvolger. Opvallend is hun nuchtere benadering van Lean: ‘Het is een utopie dat elke medewerker je productiesysteem compleet doorgrondt, maar dat is helemaal niet nodig!’

Klasens en Arends deden hun relaas kort vóór de Oekraïne-crisis uitbrak. Hierna daalde het productie-volume in korte tijd met liefst 40%. Helaas bleef dat niet zonder personele gevolgen.

> lees verder 

4. Agile: Het geheim van (ver)vloeiend samenwerken
    Boek: Teaming


Teaming en auteurs Van der Loo & Davidson
Teaming en auteurs Van der Loo & Davidson

Teams roepen negatieve associaties op: inefficiënt, traag, gedoe! Toch werken we steeds méér in teamververband. Vandaar dat teaming - groepjes mensen in wisselende samenstelling vloeiend laten samenwerken - hoog op de agenda staat!

Wat een team moet doen ligt in onze veranderlijke wereld steeds minder vast. Er is vaak wel een opgave, maar geen vastomlijnde opdracht. In dat geval zijn er zeven basisvoorwaarden voor team flow. Deze vormen samen een ‘as’, die het mogelijk maakt dat een team kán gaan draaien. Dat gebeurt pas écht, als er nog vijf extra ingrediënten zijn ingevuld als ‘vliegwiel’. Dit stellen Hans van der Loo en Patrick Davidson in hun nieuwe boek Teaming.

Teaming blijkt een werkwoord. Daarom beschrijft de tweede helft van het boek een groot aantal tools die energie genereren voor flow, en die een matig functionerend team een zetje in de goede richting geven.

Geen gemakkelijk boek, maar wie doorzet wordt beloond met veel inzichten en tips! Ontdek of u wel écht in een team werkt.    

> lees verder 

5. WorldClass: Wendbare mini-bedrijven
    Blog


Team Jumbo Visma bij de start van de Vuelta
Team Jumbo Visma bij de start van de Vuelta

Alle verbetermethoden optimaliseren afstemming. Iets werd echter over het hoofd gezien: de afstemming van ménselijke doelen en ambities. Een mogelijke oplossing is om organisaties op te splitsen in wendbare teams of zelfs in mini-bedrijven.

> lees verder 
  > reacties lezers

Advertorial
Adverteer en publiceer op procesverbeteren.nl

Banners op site en in nieuwsbrieven
Uw banner op onze site en in nieuwsbrieven?

Wij zijn dé site in Nederland en België als het gaat om procesverbetering en innovatie. Levert u producten, diensten of opleidingen op dit gebied, dan zijn wij een goede plek om die onder de aandacht te brengen!

Wij brengen u in beeld. Niet alleen via banners op de juiste plek, maar óók via (redactionele) artikelen, interactie via sociale media, of middels een profiel. Dit laatste is een interview, waarin u uitlegt wat er onderscheidend is aan uw producten en/of diensten. Ook gesponsorde artikelen en advertorials zijn mogelijk. En wellicht heeft u zelf ideeën?

We denken graag met u mee, door uw aanbod of website te evalueren! Ook bouwen wij graag een professionele relatie met u op, waarbij u ons bjvoorbeeld tipt over mogelijk te interviewen bedrijven. U komt zo extra in beeld.

> meer informatie

Forum
Reacties van lezers verschijnen zowel op het forum als onderaan de betreffende artikelen. Bijdragen kunt u bij ons altijd wijzigen, zonder tijdslimiet (op veel sociale media kan dat niet).

 Discussie & Vragen:
  
 > Forum berichten
  Aanvullingen Lezers: 
   > Lijst interactieve artikelen

Vacatures
  > Naar vacatures

Engelstalige site
    > Naar Engelstalige zustersite, business-improvement.eu x


B. Kort nieuws

Agenda Procesverbeteren.nl
Adverteerders kunnen gratis hun events en opleidingen plaatsen in onze agenda, via deze link. Incidenteel (ter kennismaking) geldt dit ook voor anderen. Events die wij zelf erg belangrijk vinden nemen wij sowieso op.


De nieuwste artikelen worden altijd vermeld op onze openingspagina. Bezoek daarom regelmatig onze site!

C. Informatie wachtwoorden & registratie
Wilt u zich (gratis) abonneren op deze nieuwsbrief?
Wellicht las u deze nieuwsbrief via derden of via de sociale media, en niet omdat u zich hebt ingeschreven. Is dat het geval, dan kunt u zich desgewenst alsnog aanmelden voor toezending. Zo krijgt u voortaan automatisch elke twee maanden een overzicht van onze nieuwste artikelen in uw postvak!
Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?
Via aanpassen registratie kunt u, op basis van het bij ons bekende e-mail adres, al uw gegevens inzien én wijzigen, of verwijderen

Pas tijdig uw e-mail adres aan!

Geregistreerden (mensen met password) doen ook dit via aanpassen registratie. Doe dit tijdig, want als uw e-mail adres niet meer actief blijkt worden uw gegevens gewist.
Nieuwsbrief geabonneerden zonder registratie (zonder password) die hun mailadres willen wijzigen kunnen eenvoudig hun e-mail adres afmelden (zie hieronder) en zich daarna meteen aanmelden met het nieuwe e-mail adres.
Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen?
U krijgt deze nieuwsbrief elke twee maanden gratis toegezonden. Uw e-mail adres wordt niet gebruikt om u reclame-materiaal te zenden, ook niet van "zorgvuldig" geselecteerde derden! Wilt u onze nieuwsbrief desondanks niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Ontving u deze nieuwsbrief volgens u ten onrechte of blijft u - vaker dan indicenteel - duplicaten ontvangen? Bericht ons dat dan z.s.m. per e-mail
© Procesverbeteren.nl 2005-2022    [ Home ]    [ Privacy & (Dis)claimer ]    [ E-mail formulierA1@procesverbeteren.nl ]