Login                    Nieuwsbrief  |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteer   |   Zoek
SmartMONITOR WERMA
Bron: Procesverbeteren.nl
Lean: Slanke organisatie
Het SmartMONITOR systeem van WERMAInnovatief monitoringsysteem ondersteunt Lean productie bij VDL VDS
SmartMONITOR maakt het onzichtbare zichtbaar
Dit artikel is gesponsord door WERMA Benelux, 20-08-2018


Grote machinestoringen worden vaak snel opgemerkt en aangepakt, óók in grote productieomgevingen zoals bij VDL VDS Technische Industrie. Dit geldt echter niet voor kleine stilstanden, de zogenaamde korte stops. Een machine kan zomaar een paar seconden stilliggen. Vaak weet men dan later niet meer waarom. Daarom gebruikt VDL VDS nu SmartMONITOR, om kleine stilstanden te registeren en inzichtelijk te maken. Op grond van deze gegevens worden de korte stops steeds verder teruggedrongen.


VDL VDS Technische Industrie (VDL VDS) is gespecialiseerd in stampwerk voor de automotive industrie, in (middel)grote series. Er wordt volautomatisch geperst tot 800 ton. Andere activiteiten zijn dunplaatwerk zoals knippen, stampen, puntlassen, CNC-puntlassen, CNC-ponsen en robotlassen. Verder voert het bedrijf diverse assemblagewerkzaamheden uit. VDL VDS Technische Industrie werkt nauw samen met VDL Gereedschapmakerij.

Beide bedrijven zijn onderdeel van VDL Groep. Deze internationale industriële onderneming legt zich toe op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, op de vervaardiging van bussen en andere eindproducten, en op de assemblage van personenauto's.

Het SmartMONITOR systeem van WERMA, ingebouwd in een signaaltoren bij VDL VDS Technische Industrie
Het SmartMONITOR systeem van WERMA, ingebouwd in een signaaltoren bij VDL VDS. Met dit systeem kun je de status van maximaal 50 machines draadloos volgen.


Lean
In het verleden leverde VDL VDS vooral enkelvoudige onderdelen. Om extra waarde te bieden aan hun klanten monteren, lassen, verlijmen en klinken ze tegenwoordig de producten. Daardoor zijn er meerdere bewerkingsstappen. Hierdoor verschoof de laatste jaren de focus naar Lean werken. Als automotive toeleverancier is dit een must, want klanten willen de producten just-in-time hebben. Een betrouwbaar machinepark is een vereiste als je Lean, dus met geringe tussenvoorraden en korte doorlooptijden, wilt produceren,

Productiemanager Kurt Leyten licht toe: “Hoge loonkosten in Europa zorgen ervoor dat we slim moeten produceren. De Lean filosofie helpt ons daarbij. Het maakt ook mogelijk dat onze klanten op hun beurt hun productieprocessen kunnen versnellen.”

Kurt Leyten, productiemanager VDL VDS: “SmartMONITOR is eenvoudig, makkelijk te installeren en te programmeren, en er zijn geen licentiekosten


Operator centraal
Binnen VDL VDS hebben ze een duidelijke visie, die leidend is bij alle verbeteracties: de operator aan de machine staat steeds centraal. Als de juiste materialen voor hem of haar klaarliggen, kan een operator taken efficiënt en aangenaam uitvoeren, en hoeft hij of zij de werkplek niet te verlaten.

Daarnaast is het belangrijk dat operators precies weten wat ze moeten maken. Bij iedere machine hangt daartoe een scherm waarop al die informatie in één oogopslag te zien is, in de vorm van foto’s en afbeeldingen. “Keep it simple is steeds ons devies”, vervolgt Leyten.

Veel kleine stops maken één grote
De frequentie en aard van grote storingen werd binnen VDL VDS al in kaart gebracht. Daarna werden oplossingen daarvoor gezocht én gevonden. “Dat is heel belangrijk, want onze grootste bottleneck is de stilstand van machines", vertelt process engineer Daan Roovers. “Het kost ons tijd en geld. De grote storingen zijn dus al teruggedrongen, maar daarnaast zijn er nog veel korte stops. De operator drukt dan op de knop, en de machine gaat daarna weer verder. Daarvoor hadden wij nog geen registratiesysteem. Wanneer je de optelsom maakt van de vele kleine stilstanden, dan zie je pas hoeveel verlies we hierdoor leiden.”

Veel kleine stops maken immers samen één grote! “Daarom zochten we naar een manier om de korte storingen snel en gemakkelijk te registreren, om ze op basis van die informatie terug te kunnen dringen.”

VDL VDS ging daartoe op zoek naar een systeem dat eenvoudig uit te breiden is naar verschillende machines, en simpel te programmeren. Ook mocht het geen invloed hebben op de dagdagelijkse taken van de operator. Anders doet het systeem immers wat je juist wilt voorkómen: het productieproces verstoren.

Itsme
Eén van de toeleveranciers van VDL VDS op procestechnologisch gebied is Itsme. Deze groothandel is een zelfstandige elektrotechnische en mechanische distributeur, van componenten en bijhorende diensten aan industrieel eindgebruikers, machinebouwers en technische installateurs. Itsme voegt waarde toe aan de productieketens van hun klanten, door daar slimme en efficiënte oplossingen voor aan te bieden.

Itsme stelde aan Kurt Leyten het SmartMONITOR systeem van WERMA voor, als realtime storingsregistratiesysteem.

SmartMONITOR kan maximaal 50 machines, ongeacht welke leeftijd en met verschillende functies, draadloos monitoren. Op die manier krijg je een compleet beeld van je machinepark. Het systeem identificeert en documenteert ook de kleinste fouten. Dit maakt het mogelijk productieprocessen vérrergaand te optimaliseren.

WERMA Benelux (logo)WERMA
WERMA Signaltechnik GmbH + Co. KG is een wereldwijd groeiende onderneming met meer dan 330 werknemers in zeven vestigingen. Op het gebied van signalisatietechniek behoort het in 1950 opgerichte familiebedrijf tot de wereldleiders en tot de top van de technologische bedrijven.

Met zijn bekende signaalzuilen heeft het bedrijf een industrienorm gesteld. WERMA levert ook optische en akoestische signalisatie-apparaten en verwante systemen voor de optimalisatie van processen in de industrie en logistiek. Bij WERMA wordt toekomstgericht gedacht, aansluitend bij de opkomst van Smart Industry. Door de integratie van signalisatie-apparaten in een netwerk krijgt de klant de mogelijkheid om snel en eenvoudig productie-, logistiek- en montageprocessen te analyseren en duurzaam te optimaliseren.

Contactpersoon:
Karolien Drieghe, marketing
B-9051 Sint-Denijs-Westrem, tel. +32 9 220 31 11


Bijna te mooi om waar te zijn
“In onze zoektocht naar een passend systeem leken de geboden oplossingen te complex“, verklaart Leyten. “Maar toen kwam Itsme met SmartMONITOR voor de dag. Het leek bijna te mooi om waar te zijn, maar dat was het niet. SmartMONITOR is eenvoudig, makkelijk te installeren en te programmeren, en er zijn geen licentiekosten of wat dan ook.“

De leverancier, WERMA, werd vervolgens uitgenodigd bij VDL VDS. Daar werd het systeem onmiddellijk op één machine uitgetest.

De SmartMONITOR software registreerde niet alleen de korte stops, maar ook de lange storingen. Op die manier geeft het inzicht in álle stilstanden. Tijdens de test kwam al meteen een verbeteroptie boven water: een sensor in de machine bleek op de verkeerde plaats te zitten. Die sensor werd verplaatst, waarna het probleem was opgelost.

De integratie van het WERMA SmartMONITOR systeem met het productie-apparaat bleek eenvoudig en betrouwbaar. Sterker nog: een nieuwe module instellen is een kwestie van minuten, waarna deze op een standaard WERMA signaalzuil geschroefd kan worden! Samen met de relatief lage kosten, is het daardoor een zeer interessante optie om een machinepark te monitoren.

Met SmartMONITOR kun je de status van bestaande én nieuwe machines op eenvoudige wijze volgen
Met SmartMONITOR kun je de status van bestaande én nieuwe machines op eenvoudige wijze volgen. Dit levert een schat aan gegevens voor continue verbetering.


Nieuwe machines optimaliseren
“Inmiddels passen wij het systeem toe bij élke bestaande machine. En we gebruiken het ook voor elke nieuwe machine, ongeacht of die intern of extern ontwikkeld wordt. Dankzij de monitoring kunnen we dan, in samenwerking met de machinebouwer, nieuwe machines optimaliseren en de downtime minimaliseren”, vat Leyten samen.

In de nabije toekomst wordt de SmartMONITOR database ook gekoppeld aan het ERP systeem van VDL VDS. “Dan wordt het mogelijk machinevoorraden te monitoren, te bepalen wanneer bevoorrading benodigd is, en op basis van de machinetarieven de prioriteiten daarvoor te bepalen. Hierop volgend worden dan automatisch opdrachten gepland voor de bevoorraders. Die bevoorraders kunnen dan efficiënter te werk gaan, met een lagere werkdruk. Op die manier wordt ook de downtime geminimaliseerd, veroorzaakt door voorraadtekorten.”Hulp nodig bij de implementatie van Lean?

Verwijzen naar dit artikel op internet?
Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/persberichten/WERMA_Benelux_VDL.php

Blom ConsultancyErgo DesignThe Lean MentorKepner-TregoeAzumuta