Smart QRM bij Variass
Bron: Procesverbeteren.nl
|
QRM: Cellulaire organisatie |
![]() Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur procesverbeteren.nl, 06-04-2023*
Variass in Veendam levert elektronische systemen voor defensie- en veiligheidsproducten, en voor medische en industriële toepassingen. Meestal gaat het om geassembleerde printplaten, al dan niet voorzien van een behuizing. Elk product is een beetje anders, afhankelijk van de specifieke wens van een klant. Eigen producten maakt Variass niet, het is een toeleverancier. Data ‘De stuklijsten voor de printplaten, zeg maar alle componenten die je voor de bouw van een bepaalde printplaat nodig hebt, staan bijvoorbeeld in ons ERP-systeem. Dit is SAP’, vertelt Hendri Kortman, innovatiemanager bij Variass. ![]()
Als je dan nog tijdig de juiste componenten wilt aanvoeren, moet je picklijsten hebben in het magazijn waarop precies staat wat naar welke machine moet worden gebracht. ‘Magazijnmedewerkers kunnen dan parallel aan elkaar werken, dat gaat veel sneller. Om dit mogelijk te maken hebben we destijds een tooltje in Excel gemaakt, dat de stuklijsten uit SAP combineert met de machine-berekeningen, en dat vervolgens per machine picklijsten uitprint.’ Droom ![]()
Recente ontwikkelingen op het gebied van Smart Industry maken dit nu echter makkelijker. Steeds meer bedrijven slagen er nu in om data naar believen te combineren, te verwerken en te presenteren, terwijl elk gegeven toch slechts één bron houdt, zodat je aanpassingen maar op één plek hoeft te doen. Iedereen op elke werkplek nformatie naar wéns geven, is nu de heilige graal. Middleware De oplossing voor dit probleem is extra software als spin in het web. ‘Dan kun je alles enkel koppelen met dat centrale systeem. Als spin in het web kun je bijvoorbeeld een datalake of data warehouse gebruiken, een extra database waarin je een kopie bijhoudt van alle gegevens uit al je softwarebronnen. Wij hebben echter gekozen voor middleware. Dat werkt als een soort lijm. Je maakt dan geen kopie van data, maar je haalt gegevens pas op zodra ze nodig zijn. Er zijn commerciële oplossingen voor, zoals Mendix van Siemens. Wij hebben echter onze middleware zelf ontwikkeld, in de programmeertaal C#. Dit gebeurde als onderdeel van een project in het innovatiecluster Drachten.’
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Variass Service Bus Een voorwaarde voor het maken van een connector is dat bijvoorbeeld machine-software open toegankelijk is, via API of rechtstreeks via de database. ‘Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur letten we daar nu extra op. Bedrijven die nog niet zo ver zijn qua digitalisering adviseer ik dat aspect alvast mee te nemen, met het oog op de toekomst.’ ![]()
‘Er is ook iets nodig dat de juiste data selecteert, en die vervolgens bewerkt en visualiseert tot een resultaat waar je werkvloer wat aan heeft. Een soort apps, die mensen voorzien van informatie naar wens. Deze apps moeten snel te bouwen en te wijzigen zijn, met weinig programmeerkennis. Twee medewerkers van ons, die ook de middleware maakten, hebben daartoe een low-code platform gemaakt. Low code verwijst daarbij naar het feit dat je weinig hoeft te programmeren om een app te maken.’ De twee programmeurs zijn inmiddels een eigen bedrijf gestart. Daarmee willen ze de middleware-oplossing en het bijpassende low code platform gaan vermarkten. ‘Dat hebben wij niet in de weg gestaan, maar zelfs aangemoedigd omdat het een robuustere oplossing oplevert. Wij hebben echter wél bedongen dat ze het systeem bij ons moeten blijven onderhouden, tot in lengte van dagen.’ ![]()
‘Als een verkoper vroeger bijvoorbeeld de kostprijs van een artikel, dus onze uitgaven voor het maken ervan, wilde vergelijken met de verkoopprijs, dan waren veel clicks nodig in twee SAP-schermen. Een app toont nu in één keer de vergelijking. Sterker nog, de app maakt die actie overbodig. Je kunt namelijk als verkoper een trigger instellen die je waarschuwt als de kost- en verkoopprijs uit balans zijn. De trigger maakt dan een taak voor je aan, om óf de kostprijs te verlagen, óf de verkoopprijs te verhogen.’ Naar wens ‘Vroeger konden heel veel mensen zo’n app bouwen. Inmiddels is de functionaliteit van het low code platform echter gegroeid. Je kunt nu bijvoorbeeld ook afbeeldingen toevoegen en steeds complexere berekeningen doen. Daarom hebben we nu vijf mensen aangewezen als app-ontwikkelaar. In nauw overleg met de beoogde gebruiker maken zij nu de applicaties. Het hoeft niet in één keer perfect, want een nieuwe of gewijzigde app maken duurt niet meer dan een paar uur. Ook kunnen delen van bestaande apps worden hergebruikt, door te putten uit een software bibliotheek. ’ Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij QRM in de praktijk helpt brengen! ![]() The Collective Center of the Belgian technological industry > Naar website QRM Bij QRM wordt het logistieke verkeer tussen de QRC’s geregeld met zogenaamde POLCA-kaarten. Als je zo’n kaart naar een ‘toeleverende’ QRC stuurt betekent dit: ‘ik heb capaciteit vrij om werk van jou verder te verwerken’. Een toeleverende QRC kan dan voorrang geven aan werk dat door moet naar jou, in plaats van te werken aan een order die daarna niet meteen door kan stromen.
QRM streeft vervolgens naar gemiddeld zo kort mogelijke wachttijden binnen en tussen de QRC’s. Ten eerste worden niet meer orders vrijgegeven dan een werkvloer grosso modo aankan. Tussen de QRC’s wordt de doorstroom bevorderd door voorrang te geven aan werk dat door moet naar een QRC waar het relatief rustig is. Om te weten welke QRC’s dit zijn, worden POLCA-kaarten gebruikt. Als je zo’n kaart naar een ‘toeleverende’ QRC stuurt betekent dit: ‘ik heb capaciteit vrij, om halffabricaten die ik van jou krijg verder te verwerken’. > meer over QRM
Bij Variass varieert de werklast tussen orders echter zó sterk, dat je de sets POLCA-kaarten voortdurend zou moeten aanpassen. Daarom werd gekozen voor een versimpelde, zij het niet perfecte oplossing: generieke POLCA-kaarten op een centraal bord, met op elke kaart slechts de naam van de ‘ontvangende’ QRC. Als toeleverende QRC loop je dan naar het bord, pakt een POLCA-kaart, en gaat werken aan een order die na jou naar het station moet dat daarop staat. Onvolkomenheden Ook daarvoor was een tijdelijke oplossing gevonden: spoedorders kregen voorrang op alle andere orders, vanaf het moment dat ze vrijgegeven werden voor productie. Alsof je fictief even een Lean-productiestraat met nul wachttijd over het QRC-netwerk heen legt! Een elegante vinding, maar opnieuw niet perfect. Spoed is immers een relatief begrip, en levertijden van andere orders mogen er niet door in de problemen komen. Prioriteit Er is echter méér. ‘De app kent ook de gewenste afleverdatum van alle orders, én de geschatte resterende bewerkingstijden ervan. Per productieorder wordt dit omgerekend naar een getal dat aangeeft hoe urgent een order is. We geven ook een kleurcode aan die prioriteit. Bij groen hoef je je weinig zorgen te maken, bij geel kom je in de gevarenzone, en rood betekent alle hens aan dek. Gele en rode orders krijgen in een QRC voorrang op groene orders.’ ![]()
‘Bij stages geven wij de voorkeur aan studenten die al logistieke ervaring hebben’, stelt Kortman. ‘Bijvoorbeeld via een baantje, het liefst in de maakindustrie. Dat is een hele dikke pré. Deze student was een echte topper. We hadden gelijktijdig nog zo iemand over de vloer, Rein Hiemstra. Hij bedacht dat je de app ook kunt laten voorstellen om operators andere taken te laten uitvoeren, als daar op een bepaald moment meer behoefte aan is.’ Advies Dat is niet meer dan een advies. ‘In elke Quick Response Cell is er iemand die beslist wat er gebeurt. Mensen weten namelijk altijd meer dan software. Misschien voelt “Piet” zich vandaag bijvoorbeeld niet zo goed, waardoor die persoon beter de voor hem meest gangbare taak kan blijven doen. Bovendien heeft iedereen favoriete taken, en daar wil je zo veel mogelijk rekening mee houden. Verder is planningsinformatie nooit zwartwit. Twee afleverdata kunnen bijvoorbeeld hetzelfde zijn, maar één klant zit wellicht veel meer te springen om ons product. Wordt er daadwerkelijk van taak gewisseld dan weet de software dat ook, omdat een operator dan bij de ene werkplek uitlogt en op een andere weer in. De app herberekent vervolgens de planning.’ Inspelen Kortman: ‘Met elke order is tegenwoordig wel iets bijzonders. Een leverancier kan je bijvoorbeeld kort van te voren laten weten, dat ze een bepaalde component toch niet kunnen leveren. Het omgekeerde gebeurt ook: een component die eerder niet beschikbaar leek, arriveert ineens wel. Dankzij onze realtime productieplanning kunnen we daar nu vlot op inspelen. En als we onverhoopt een bepaalde afleverdatum niet halen, dan weten we ook dat zo snel mogelijk. In dat geval geeft de app onze planners een seintje. Die kunnen dan contact opnemen met de klant, en uitleggen wat er aan de hand is.’ Probleemafhandeling ‘In de Act-fase van de Plan-Do-Check-Act verbetercyclus, waarbij je controleert of een oplossing herhaling van een probleem daadwerkelijk voorkómt, komt er opnieuw een app in actie. In ons geval kan het namelijk zijn dat je hetzelfde product pas een jaar later weer maakt. Op dat moment krijg je dan een waarschuwing: vorig jaar was er een probleem met dit product, controleer daarom of de genomen tegenmaatregelen afdoende zijn.’ Toegevoegde waarde *) Het interview voor dit artikel vond eind vorig jaar plaats Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/POLCA/Variass_Smart_QRM.php |
||