Lean en Agile teams bij VGZ (1)
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Agile: Wendbare organisatie |
![]() Lean uitvoerings- en Agile creatieteams bij VGZ (1) Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdred. Procesverbeteren.nl, 11-01-2021 [ deel 1 ] [ deel 2 ] Zorgverzekeraar VGZ was al Lean, maar verbeterde teveel ‘per eigen tegeltje’. Daarom werden de afdelingen grotendeels opgeheven. Het resultaat: een cellulaire organisatie met uitvoerings- en creatieteams, verdeeld over zes clusters. Die focussen zich elk op één bepaald type klantvragen. Als een soort mini-bedrijven handelen (Lean) uitvoeringsteams zorgvragen af, en ontwikkelen (Agile) creatieteams bijpassende dienstverlening. Als gevolg hiervan schiet de klanttevredenheid omhoog. Alles gaat namelijk veel sneller en minder stroperig! VGZ is nu klaar voor de volgende stap, zelforganiserende teams. Stel, je bezoekt een personeelsfeestje van VGZ, en je vraagt twee willekeurige mensen wat zij doen. Laat ik hen even Jan en Nadia noemen. Jan zegt: ‘Ik ben expert klantdialoog binnen een uitvoeringsteam in ons cluster commerciële klantontwikkeling!’. Nadia blijkt Scrum-master van een creatieteam in het cluster verrassend makkelijke basis 2. ‘Ik werk momenteel aan een Epic project’, verklaart ze trots. Terwijl jij haar glazig aankijkt zegt Jan: ‘Het past allemaal binnen WoW, onze Way of Working!’ Wollig Terecht, denk ik. Het is immers niet zo, dat ingewikkelde benamingen leiden tot betere dienstverlening. Bovendien loop je het risico dat mensen de spot met je gaan drijven via sociale media. Ook de organisatieverandering bij VGZ is doorspekt met terminologie. Jammer, want het gaat om een verandering die hout snijdt! De zorgverzekeraar veranderde binnen enkele jaren in een cellulaire organisatie. Daarin handelen kleine en multidisciplinaire ‘uitvoeringsteams’ nu zorgvragen van A tot Z af, binnen specifieke klantenclusters. Lean en klantgericht. ![]()
In één keer goed Bedenk dan, dat Jan ook het volgende had kunnen zeggen: ‘Ik draag eraan bij dat nieuwe klanten VGZ snel leren kennen, en ben daarbij hun aanspreekpunt. Ons team beantwoordt klantvragen in één keer goed én volledig’. En Nadia: ‘Ik werk in een team dat nieuwe zorgproducten ontwikkelt. We zijn nu bezig met iets heel nieuws! We doen de productontwikkeling in kleine stapjes, waardoor we tijdig kunnen bijsturen. Ik zorg er voor dat dit goed verloopt’. En Jan had dit dan kunnen aanvullen met: ‘Afdelingen kennen we niet meer. Het leek of je daarin heel efficiënt bezig was. Nu weet ik dat het veel belangrijker is dat je waarde toevoegt voor de klanten. Het is ook veel leuker als je dat ervaart. Om dat mogelijk te maken hebben we heel VGZ opgesplitst in teams.’ Beweger ‘In 2012 startte bij VGZ al een Lean programma. onder het kopje VGZ Werkwijze’, zo steekt Doelman van wal. ‘Vanaf dat moment kennen we dagstarts en prestatiedialogen, toen nog per afdeling. Iedereen raakte zo gewend aan de vraag: voegt wat ik doe waarde toe voor de klant? En zo niet, wat kan ik dan zelf verbeteren?’ Middenin de Corona-crisis is het effect hiervan nog steeds zichtbaar. ‘Regelmatig houdt iemand uit ons managementteam een webinar. Niet vanuit de hoogte, iedereen kan er spontaan op reageren. Ons management staat nu veel meer met de voeten in de klei dan vroeger.’ Tegeltje ![]()
Doelman geeft een voorbeeld: ‘Stel, een klant belt met een relatief simpele vraag: kan ik ergens sneller een nieuwe heup krijgen. Die klant kon dan wel met vijf verschillende afdelingen te maken krijgen. Na het eerste contact volgde dan een intakegesprek met de afdeling zorgadvies- en bemiddeling, waarna de back office aan de slag ging. Vervolgens bleek er dan vaak cruciale informatie te missen. Later kon bovendien blijken dat er ook thuiszorg nodig was, of een hulpmiddel zoals een rollator. Daar werden dan weer aparte trajecten voor gestart.’ Stroperigheid Ook kwam er regelmatig een spaak in de toch al trage wielen. ‘Er bleek dan bijvoorbeeld behoefte aan ondersteuning vanuit een ALS-centrum, maar daarvoor ontbrak dan een officiële diagnose door een erkend specialist. En als dat dan eindelijk geregeld was, gaf het ALS-centrum aan dat financiering vanuit de Wet Langdurige Zorg passend was, in plaats van via VGZ. Zo bleef het zoeken naar de juiste zorg en hulp, totdat de patiënt was overleden.’
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Uitstroom Er speelde bovendien meer. ‘Het wordt als zorgverzekeraar steeds moeilijker om je te onderscheiden qua prijs en product, lees: wat wordt er vergoed en wat is de premie. Groepskortingen zijn bijvoorbeeld steeds minder toegestaan. Dit betekent dat je er alleen kunt uitspringen qua dienstverlening. Stroperigheid, zoals in de twee voorbeelden die ik gaf, wil je niet. Een klant moet verassend makkelijk de zorg krijgen, die hij of zij nodig heeft. En bij ernstige ziektes moeten de patiënt en de mensen daar om heen voelen dat je met hen meeleeft. Handige nieuwe producten zoals apps kunnen helpen, maar in ons geval bleek de doorlooptijd van de innovatieprojecten daarvoor te lang.’ Net Promoter Score De basis voor de berekening van de NPS is het percentage mensen dat een organisatie, in dit geval VGZ, met een negen of tien waardeert. Zij zullen VGZ vermoedelijk aan anderen aanbevelen. Van deze ‘promoters’ wordt het percentage critici afgetrokken. Dat zijn mensen die VGZ een zes of minder toekennen. Het resultaat is een cijfer tussen +100 en -100.
Digitalisering Ter inspiratie van hun Agile-model keek VGZ naar organisaties zoals ING, Eneco en Spotify. ‘Hun Agile teams heten squads en maken deel uit van tribes. Dat zijn een soort stamverbanden, verantwoordelijk voor de afhandeling van een groep soortgelijke processen. Daarnaast is elk individu lid van een chapter, een expertgroep op één bepaald terrein. Zo ontstaat een matrix-achtige organisatie.’ Pingpong Nu wordt een klant, op basis van zijn of haar vraag, toegewezen aan een daarin gespecialiseerd multidisciplinair uitvoeringsteam. Dat team heeft alle expertise in huis om de zorgvraag compleet af te handelen. Er zijn zes verschillende typen zorgvragen gedefinieerd. Hiervoor heeft VGZ tribes geformeerd, die zij zelf clusters noemen. Je zou het mini-bedrijven kunnen noemen rond specifieke zorgvragen. Binnen elk cluster zijn naast een aantal uitvoerende teams ook creatieteams actief, die nieuwe dienstverlening voor hun cluster ontwikkelen. ![]()
Uitvoeringsteams ‘Wij noemen het uitvoeringsteams, omdat ze niet enkel Lean zijn’, nuanceert Doelman. ‘80% van de verbeteractiviteiten in deze teams vindt echter wel op de Lean-manier plaats. Richtinggevend zijn daarbij onze doelstellingen voor de komende twee jaar. Een campagneteam kan bijvoorbeeld streven naar 200.000 nieuwe klanten. Hoe ze zo’n doel naderbij brengen mag het team zelf bepalen.’ In 20% van de gevallen past een uitvoeringsteam bij procesverbetering de Scrum-methode toe. Ze verbeteren zichzelf dan via korte sprints, en sturen bij op grond van tussenresultaten. ‘Onze uitvoeringsteams zijn daardoor ook een beetje Agile. Veel méér Agile zijn echter onze creatie- of missieteams, en die zijn daarbij op hun beurt nog een beetje Lean. De grens daartussen is bij ons dus niet scherp. Straks kom ik terug op de creatieteams. Zij ontwikkelen nieuwe producten en diensten, naar behoefte van de uitvoerende teams in hun cluster.’ Een uitvoeringsteam is multidisciplinair en bestaat uit maximaal 12 personen, variërend van een ‘expert klant dialoog’ (degene die jou te woord staat), tot experts op het gebied van financiën, zorgvergoedingen en bemiddeling (wie kan jou de gewenste zorg het beste leveren). Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Lean in de praktijk helpt brengen! ![]() Management mindfucks zijn geen onschuldige denkfoutjes! Het zijn foute managementideeën, die leiden tot ongezonde
eilandorganisaties met vervelende baasjes. Waarin iedereen met eigen belang bezig is, kortetermijnsucces belangrijker is dan langetermijnresultaat, metertjes belangrijker dan gezond verstand, en waarin iedereen tot vervelens toe wordt gecontroleerd. > Naar website Deur in huis Hierdoor rijst de vraag: hoe zorgt VGZ er voor dat je wordt gekoppeld aan een team binnen een cluster met de juiste expertise? ‘We proberen klanten voor te sorteren. Ben je een nieuwe klant, dan kun je bijvoorbeeld, als we jouw telefoonnummer herkennen, automatisch worden verbonden met een uitvoeringsteam binnen cluster 1. Ben je al langer klant, maar weten we nog niet zo veel over jouw situatie, dan wordt je verbonden met een uitvoeringsteam uit cluster 2 of 3. Teams uit die clusters handelen namelijk de meest gangbare zorgvragen af. Het is niet zo’n probleem als je bij een verkeerd team terecht komt. Zo nodig wordt je snel doorgeschakeld naar een uitvoeringsteam in een beter passend cluster.’ ![]()
Empathisch > Naar deel 2 ! (U las deel 1) Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/Agile/VGZ_Lean_Agile.php |
||