Smart Industry JaarEvent 2022
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Smart Industry: Slimme organisatie |
![]() Sámen maakt industrie Smart Industry waar Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur procesverbeteren.nl, 11-07-2022
De Schaalsprong Agenda 2022-2026 voorziet daartoe in de ontwikkeling van een ‘metrokaart’ als wegwijzer voor opleidingen. Goed idee, maar er ontbreekt één belangrijk en noodzakelijk aspect: gericht smart worden. Digitalisering is immers geen doel op zich! Een analyse, plus een reactie vanuit enkele industriële koplopers: BOZ Group, De Cromvoirtse en MCB. Op 29 juni vond het Jaarevent Smart Industry 2022 plaats. Het Smart Industry-programma bestaat een kleine tien jaar. Het omvat momenteel 37 regionale fieldlabs of technische proeftuinen, waarin bedrijven (gesubsidieerd) experimenteren met nieuwe technieken zoals artificiële intelligentie, augmented reality of 3D-printen. Ook zijn er vijf smart industry hubs die fungeren als toegangsloketten, dit zijn zeg maar de VVV-kantoren in ons smart landschap. Er is veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan. Het probleem is echter: minder dan 1% van de MKB-bedrijven weet de smart loketten, en daarmee de fieldlabs en bijpassende skill labs (opleidingscentra) te vinden! ![]() Theo Henrar overhandigt de Schaalsprong Agenda 2022-2026 aan minister Micky Adriaansens. Doel is het MKB meer bij Smart Industry te betrekken.
Zij maakte op haar beurt bekend dat het kabinet en de EU 30 miljoen extra gaan investeren in de digitalisering van de Nederlandse maakindustrie. Dit bedrag is overigens peanuts ten opzichte van het onoverzichtelijke woud aan EU-innovatiesubsidies die langs andere routes worden verdeeld, dan gaat het om miljarden. De 30 miljoen is vooral bedoeld voor extra bewustwording, ondersteuning van bedrijven, en voor scholing. Ook zullen de smart industry loketten worden omgevormd tot European digital innovation hubs (EDIH’s). Een nieuwe reden van de aandacht voor Smart Industry is dat we als EU en Nederland minder afhankelijk willen worden van andere landen. Lees: we willen weer meer eigen maakindustrie, en dat moeten we sámen doen. Hoe meer smart MKB-maakindustrie hoe beter. ![]() Procesverbeteren.nl is ambassadeur van het Nederlandse smart industry initiatief, smartindustry.nl Rechts hun logo. Zowel in Nederland als in België worden regelmatig Smart Jaarevents georganiseerd. > Overzicht Jaarevents (en belangrijke andere smart artikelen)
Om dit te kunnen moeten eerst individuele fabrieken worden gedigitaliseerd, dit is actielijn twee. Bovendien moeten mensen in de fabrieken en waardeketens digitaal vaardig worden. Actielijn 4 is tenslotte het programmatisch verstevigen van het smart ecosysteem in de EU. Hieronder vallen de eerdergenoemde EDIH’s, en de ontwikkeling van standaarden voor het koppelen van hard- en software. De hoogste prioriteit blijft samenwerking met Duitsland. Op het eerste gezicht logisch, want zij zijn de belangrijkste handelspartner voor onze maakindustrie. Denemarken, Zweden en Finland zijn echter koplopers in de EU als het gaat om digitalisering, dus welllicht kan daar meer van worden geleerd. Voor kennis over robotisering moet je in Zuid-Korea en Singapore zijn, blijkt uit de Schaalsprong Agenda. ![]()
De routekaart helpt je het juiste menu samen te stellen uit de gerechten van de Smart Makers Academy, het trainingsaanbod op het gebied van Smart Industry technieken in Nederland. Het idee is dat je ziet welke kennis waar kan worden opgedaan en tegen welke kosten, en wat het beste vervolg is als het geleerde naar meer smaakt. Het is wel jammer dat in de Schaalsprong Agenda wordt vastgehouden aan een hoop technisch jargon, zeker gezien het feit dat MKB-bedrijven in de maakindustrie de belangrijkste doelgroep zijn. Al dat jargon is echt niet nodig. Bovendien is het onderwerp - digitalisering, robotisering en artificiële intelligentie - al moeilijk genoeg.
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Waarom & wanneer Voor het overige is het bij smart industry echter cruciaal dat je je bedrijfsmissie voorop blijft stellen bij elke stap die je zet op het digitale pad. Extra laag Binnen het smart industry programma hebben solution providers een adviserende rol. Daar is niets mis mee, want zij hebben veel kennis. Echter, gezien vanuit een solution provider met een ‘hamer’ als oplossing, is elk probleem een ‘spijker’. Om tunnelvisie te voorkómen moet je daarom zélf eerst goed weten wat er allemaal ‘smart’ mogelijk is, én of dat past bij de missie van jouw bedrijf. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Smart Industry in de praktijk helpt brengen! ![]() Management mindfucks zijn geen onschuldige denkfoutjes! Het zijn foute managementideeën, die leiden tot ongezonde
eilandorganisaties met vervelende baasjes. Waarin iedereen met eigen belang bezig is, kortetermijnsucces belangrijker is dan langetermijnresultaat, metertjes belangrijker dan gezond verstand, en waarin iedereen tot vervelens toe wordt gecontroleerd. > Naar website
De Cromvoirtse en BOZ Group De Cromvoirtse ontstond na een management buy-out, en de BOZ Group is een familiebedrijf. Beiden kunnen daardoor lange termijn doelen nastreven, zonder pressie van aandeelhouders. Bij Smart Industry is een wijde horizon extra belangrijk, omdat stappen op dit gebied tijd nodig hebben. ![]()
Fotokalender ‘We doen waar we goed in zijn, lassen en dergelijke doen we bewust niet. We leveren de metalen onderdelen desgewenst als Ikea-achtige bouwpakketten aan. Toen jij me interviewde liep nog slechts een beperkt deel van de bestellingen via ons webportaal. Iinmiddels is dat al 85%.’ ![]()
POLCA werd ontwikkeld voor maatwerk productie, waarbij elk product naar keuze een aantal werkstations aandoet. ‘Inmiddels zijn we uitgedanst’, vertelt directeur Corné van Opdorp, verwijzend naar de term POLCA die halffabricaten laat dansen over een werkvloer. ‘Maar, je kunt beter zeggen: we hebben onze productieplanning gedigitaliseerd. De software daarvoor hebben we zelf ontwikkeld.’ De Cromvoirtse lijkt op papier een goede toeleverancier van BOZ Group. ‘Dat zijn we ook, maar te weinig vind ik’, reageert Verschuuren lachend. ‘Wij leveren bouwpakketten van metalen onderdelen, en BOZ Group maakt daar dan kant-en-klare modules van. Een OEM-er gebruikt die dan weer in eindproducten.’ Stapjes BOZ Group wil een strategische partner zijn voor OEM-ers. ‘De mensen uit ons managementteam hebben ieder een eigen visie om dat doel te bereiken, vanuit hun eigen expertise. Onze HR-manager wil bijvoorbeeld dat we de beste werkgever in de regio worden. Alle visies moeten er tezamen voor zorgen dat we bij de top van plaatbewerkende bedrijven in Nederland behoren.’ ![]()
‘Je bent ook afhankelijk van andere partijen’, vult Verschuuren aan. ‘Wil je een ERP-systeem aanpassen, dan moet je leverancier daar tijd voor hebben. Verbeteren gaat bovendien in kleine stapjes. Was bij Lean jaarlijks een productiviteitsverhoging van 1% altijd een mooi streven, hetzelfde geldt voor Smart Industry.’ Urgentie ‘Hoe langer je wacht, des te groter wordt de afstand tot je concurrenten. De kosten gaan bovendien voor de baten uit. Dat de eisen van klanten steeds hoger en veranderlijker worden is al vaak benadrukt. Belangrijker zijn nu echter grote uitdagingen die op ons afkomen zoals het reduceren van de koolstofdioxide- en stikstofuitstoot, en de noodzaak om over te stappen op duurzame en relatief steeds goedkopere energiebronnen. Bedrijven zoals wij en De Cromvoirtse maken de omslag wel, daar ben ik niet bang voor. Voor kleine MKB-bedrijven met bijvoorbeeld slechts 10 tot 15 mensen ligt dat anders. Die moeten worden geholpen. Een directeur van zo’n bedrijf heeft vaak zijn handen vol aan allerhande dagelijkse taken, van inkoop tot klantenwerving.’ Wat betreft het MKB is er een belangrijk verschil tussen Lean en Smart Industry. Een klein bedrijf zal logistiek gezien vanzelf Lean gaan werken. Bij weinig mensen zijn er namelijk navenant minder afstemmingsproblemen. Een klein bedrijf wordt echter juist moeilijker Smart. Dit vanwege gebrek aan kennis en beperkte investeringsmogelijkheden. Het is dus zeer terecht dat de Schaalsprong Agenda focust op het MKB. Uit je tent ![]()
‘Het probleem van vergrijzing en daardoor dalende arbeidsproductiviteit speelt al decennialang’, zegt Van Opdorp. ‘Door de vraagpiek na Corona valt het nu alleen extra op. Door robots verdwijnen geen banen, maar de werkinhoud verandert. Eén robot creëert drie nieuwe banen om hem te onderhouden en te programmeren.’ ‘Maak je dingen tastbaar, deel je ervaringen, en help je elkaar met waarmee en hoe, dan komt de boodschap beter over’, aldus Van Kalkeren. ‘Dat merken wij bij onze brancheorganisatie en bij onze klanten.’ ‘Tijdens het Jaarevent kwam dit beter uit de verf dan in de Schaalsprong Agenda, bijvoorbeeld met het praktische voorbeeld van “Kees Sjees”. Zo’n beeld van iemand die met papieren tekeningen naar de productie rent, waar die tekeningen op dat moment al weer verouderd zijn, overtuigt. Het maakt glashelder welk voordeel digitale uitwisseling heeft, én dat er nog veel laaghangend fruit is.’ Koppelen ‘Goed in de Schaalsprong Agenda is daarom de aandacht voor het digitaal koppelen van bedrijven. Jammer is dan weer wél, dat hier maar 3 miljoen van de 30 miljoen voor beschikbaar is. Als bedrijven hun software goed kunnen koppelen kunnen ze efficiënt en wisselend waardeketens vormen. Zo’n ecosysteem maakt alle bedrijven daarin slagvaardiger. Supply chains worden ook robuuster zodat je beter tegenslagen kunt opvangen. Ook bij ons moesten tijdens de piek aan Corona veel mensen thuis werken. Daar hebben we veel van geleerd. Digitalisering kan op afstand zichtbaar maken of wij de juiste dingen voor de juiste klantgroepen op voorraad hebben. Dat inzicht wil je ook tússen bedrijven.’ ![]()
‘Naar een dergelijke standaard werd al jarenlang gestreefd. Vroeger waren er één op één verbindingen tussen bedrijven of via een tussenpartij, een data broker. Naar de toekomst is dit mijns inziens niet houdbaar. Bovendien kunnen bij data brokers de kosten hoog oplopen. Met het SCSN is het eenvoudig koppelen. Daarna kun je dan met alle aangesloten bedrijven digitaal zaken doen, zonder beperkingen. Wel moeten uiteraard de masterdata in je bedrijf op orde zijn.’ Altijd bellen ‘Andere bedrijven herkennen jou aan je GLN-nummer. Je bepaalt zelf met wie je zaken doet. De communicatie vindt plaats via een standaard taal, gebaseerd op UBL 2.1. In principe is elke verbinding privé, én je kunt zelf bepalen welke gegevens je deelt. Net zoals in een telefoongesprek eigenlijk, alleen zijn het nu ERP pakketten die met elkaar praten. Die software moet het uitwisselen van data wel ondersteunen. Veel ERP-leveranciers hebben daar inmiddels al een standaardmodule voor.’ ‘In principe kun je met het SCSN alles uitwisselen wat voor een soepel functionerende supply chain nodig is. Nu gaat het vooral om offertes, bestelgegevens, voorraden en productgegevens, maar straks kun je ook bijvoorbeeld productieplanningen delen. SCSN is ook geschikt om product- en machinedata uit te wisselen, ten behoeve van predictief onderhoud.’ 300 bedrijven gebruiken het SCSN-netwerk al, en daar komen er elke week twee bij. ‘Sterk gedigitaliseerde bedrijven zoals Suplacon, 247Tailorsteel, Made by Driessen en het in dit artikel genoemde De Cromvoirtse lopen voorop. Zij bestellen metalen platen, profielen, buizen en staven nu helemaal automatisch bij ons.’ Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/smart_industry/smart_industry_jaarevent_2022.php |
||