Verslag smart industry jaarevent 2019 (1)
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Smart Industry: Slimme organisatie |
![]() Smart word je niet alleen (1/2) Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdred. Procesverbeteren.nl, 27-03-2019 [ deel 1 ] [ deel 2 ] Vijf jaar geleden viel de term smart industry voor het eerst. Hoeveel slimmer is de Nederlandse maakindustrie door het bijbehorende stimuleringsprogramma geworden? Tijdens het Jaarevent Smart Industry 2019 maakten we een tussenbalans op. Ook het MKB doet steeds vaker mee. Voor hen is het echter minder gemakkelijk om partners te vinden. Verhullend taalgebruik is daar debet aan. Zo zijn er inmiddels naast field labs ook smart hubs en skill labs, en dan heb je nog een kennisvoucher nodig… Een evaluatie én een gids! De basis van het Smart Industry programma vormen de tientallen smart fieldlabs. Dit zijn ‘publiek-private’ initiatieven, hetgeen betekent dat bedrijven samenwerken met onderzoeksinstellingen en de overheid, op basis van gedeelde financiering. Waarom de fieldlabs niet gewoon ‘proeftuinen’ heten is mij een raadsel. In een fieldlab worden namelijk tests gedaan met smart technieken zoals robotisering of augmented reality. De focus ligt daarbij op de vertaalslag van kennis naar toepassing, zie ook het kader topsectoren worden missie-gedreven. ![]()
Imponerend en verwarrend taalgebruik zie je overal in het Smart Industry programma. Door iets een ingewikkelde Engelstalige naam te geven word je echter niet slimmer of innovatiever, zie het kader ‘smart jargon’ hieronder.
Jaarevents Smart Industry Benelux Zowel in Nederland als in België worden regelmatig Smart Jaarevents georganiseerd. Het onderstaande menu geeft toegang tot verslagen daarvan op dit platform:
Jan Post, die zich binnen Philips bezig houdt met strategische samenwerking, vertelt over enkele resultaten: ‘Eén van onze user cases, die wij uitwerkten in het fieldlab region of smart factories, is de wens om procesdata te analyseren. Dit als basis voor continue verbetering en Lean. Wij willen de assemblage van de One Blade optimaliseren, een nieuw en succesvol scheerapparaat waarmee je de gewenste baarddikte kunt instellen. Uit onze user case is een realtime manufacturing analyse-systeem voortgekomen, genaamd Drys. Het MKB-bedrijf KxA heeft dit pakket samen met ons in een industriële omgeving ontwikkeld, en vermarkt dit nu.’ ![]() Jan Post (Philips): ‘In het fieldlab region of smart factories hebben wij samen met anderen een realtime manufacturing analyse-systeem ontwikkeld.’
MKB Toch is de participatie van het MKB nog minder dan gewenst. De situatie is volgens Michel Janson echter minder zorgelijk dan het voor een buitenstaander lijkt. ![]() Net als vorig jaar trok het Jaarevent Smart Industry honderden bezoekers! Dagvoorzitter Rens de Jong (BNR) en Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (voorzitter FME) openden het congres, dat op 18 maart in Hilversum plaatsvond. (Foto Thijs ter Hart)
Het duurde even voor bij mij het kwartje viel, maar feitelijk is zo’n hub een loket waar MKB-bedrijven kunnen aankloppen met vragen omtrent smart industry. ‘Dat klopt’, vertelt Anton Duisterwinkel van SMITZH, hetgeen staat voor Smart Manufacturing en Industriële Toepassing in Zuid-Holland. ‘Als smart industry hub brengen wij vraag en aanbod bij elkaar, in ons geval in Zuid-Holland. Dus als een bedrijf bijvoorbeeld wil weten hoe digitalisering hun productie kan flexibiliseren, dan kunnen ze die vraag aan ons stellen. Wij bekijken dan eerst of we hem kunnen koppelen aan één van de fieldlabs in onze regio. Indien nodig verwijzen we door naar field labs daar buiten, of zelfs rechtstreeks naar bedrijven die een goede partner zouden kunnen zijn.’ Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Smart Industry in de praktijk helpt brengen! ![]() Azumuta is het toonaangevende no-code platform om werkvloer activiteiten en documenten te digitaliseren. Zo kunt u makkelijk al uw bestanden op één plaats creëren en beheren. Vergeet onhandig bewerken van Word en Excel documenten of het gebruik van Sharepoint! Met Azumuta bent u in staat om gegevens in real-time te verzamelen en bij te werken. Zo hebben uw medewerkers toegang tot de meest recente gegevens, en voorkomt u fouten. Ook hebt u altijd, overal en vanaf elk apparaat toegang. U kunt handige dashboards maken met gecombineerde gegevensbronnen, en krijgt zicht op de productieactiviteiten. Azumuta combineert de vruchten van de papierloze fabriek, gegevens en analyses, en Internet of Things > Naar website De boer op MKB-ers kunnen niet alleen informatie vinden bij de hubs, maar kunnen ook terecht bij RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hun site, rvo.nl, omvat namelijk een wegwijzer smart industry. ‘Wij wijzen de weg naar relevante kennisnetwerken en subsidieregelingen, zoals MKB Idee en de MIT, de MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Via de MIT kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen voor een kennisvoucher, een haalbaarheidsstudie of een innovatieproject. Met zo'n subsidie kan je de kennis benutten van een kennisinstituut of een fieldlab. We tonen ook overzichten van regionale subsidies’, vertelt Wietze Smit, adviseur bij RVO. ‘Neem gerust contact met ons op per e-mail, wij zitten er voor!’ ![]()
Smart worden lukt je namelijk niet alleen. Zelfs grote bedrijven zien in dat er zoveel specialistische kennis nodig is, dat het onmogelijk is om die allemaal zelf in huis te hebben. Vanderlande ‘In Nederland hebben we het voordeel dat we hier al gewend zijn om intensief samen te werken’, vertelt David Kemps, sector banker industry bij ABNAMRO. ‘In Duitsland zijn de bedrijven veel groter, en die deden tot nog toe alles zelf.’ ![]()
In Nederland zijn digitale platformen heel gewoon, denk alleen al aan pinnen en internetbankieren. ‘Daarmee lopen wij voorop, maar er zijn ook uitdagingen. Er was al een tekort aan arbeidskrachten, maar nu hebben de beschikbare mensen ook nog eens niet de juiste skills. We hebben nog nooit zo intensief hoeven bij te scholen. Ik pleit daartoe voor hybride docenten, die ook in het bedrijfsleven werken.’ ![]()
Volgens Hamming-Bleumink is het doel van het Smart Industry programma, dat wij in 2020 het meest flexibele en meest verbonden productienetwerk in de EU hebben. ‘En dan met als randvoorwaarde dat niemand aan de kant komt te staan.’ Met ‘verbinden’ als doel moet je wel uitkijken, ontdek ik later in een parallelsessie over cyber security. Bedrijven zien soms over het hoofd dat het koppelen van bijvoorbeeld een nieuwe pomp met het internet, bijvoorbeeld ten behoeve van onderhoud-op-afstand, onverwachte risico’s met zich kan mee brengen. Altijd de IT-afdeling daarbij betrekken is daarom het devies. Stroomversnelling ![]()
Reinforcement learning heet dat. ‘Dit is zo krachtig dat een schaakprogramma dat op deze manier evolueert, al in enkele uren een traditioneel schaakprogramma kan verslaan waar járen aan geschreven is.’ Volgens Steenbrugge is reinforcement learning, een vorm van kunstmatige intelligentie, vooral interessant als er uitdagingen zijn waarvoor er geen optimale strategie bekend is. ‘Voorbeelden zijn voorraadoptimalisatie, dynamische prijsstrategieën, intelligente robotica en industriële optimalisaties waarbij verschillende machines moeten samenwerken.’ > lees verder in deel 2 ! > Zie ook: Verslag JaarEvent Smart Industry 2018 (Smart Industry moet waardecreatie vergroten) Hulp nodig bij de implementatie van hard- en software voor Smart Industry? Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/smart_industry/smart_industry_jaarevent_2019.php |
||