Login / Reg                    Nieuwsbrief  |   Agenda   |   Vacatures   |   Forum   |   Advies   |   Adverteer   |   Zoek
Nieuwsarchief 2020
Bron: Procesverbeteren.nl

Hieronder vindt u de belangrijkste artikelen die in 2020 op procesverbeteren.nl zijn verschenen
[’06-’07] [’08] [’09] [’10] [’11] [’12] [’13] [’14] [’15] [’16] [’17] [’18] [’19] [’21] [’22] [’23] [’24]

Zie ook onze agenda voor congressen, symposia en opleidingen, en meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief als u op de hoogte wilt blijven van nieuws en nieuwe artikelen!


Goede samenwerking als basis voor Lean Goede samenwerking als basis voor Lean

De Lean cultuur van Vogellanden (2)
14 december 2020, cat. Lean  |Deel 1 van dit tweeluik beschreef de Lean cultuur bij Vogellanden. In deel 2 onthult Fenna Eefting de filosofie er achter. Volgens haar wordt er te financieel-gedreven verbeterd. De juiste volgorde is: zorg éérst voor een goed werkklimaat en goede samenwerking!

Jan Jaap Baalbergen en Marcel Buijs Jan Jaap Baalbergen en Marcel Buijs

Maximale zorgwaarde met schaarse middelen
01 december 2020, cat. Supply  |Op álle vlakken neemt de schaarste toe in de zorg. Hoe draag je dan als inkoper bij aan zoveel mogelijk zorgwaarde? In deel 1 van een tweeluik aandacht voor het tactische inkoopspel rond geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, en voor de nieuwe MDR-wetgeving.

Het UMCG ontwikkelde dit Lean spel Het UMCG ontwikkelde dit Lean spel

Uitdagingen stimuleren Lean Zorg
16 november 2020, cat. Lean  |Lean zorg wordt gestimuleerd door grote uitdagingen! Die streef je vervolgens stapsgewijs na, sámen met anderen. Dit was de voornaamste boodschap tijdens het jaarcongres 2020 van het netwerk Lean in de zorg (Lidz). Lex van den Elsen vertelde over Toyota in crisistijd.

TWI training bij Sandvik BeneluxTWI training bij Sandvik Benelux
Profiel TWI Instituut Nederland
12 november 2020, categorie Algemeen
Gesponsord
  |
Gerard Berendsen zag bedrijven worstelen met de borging van (verbeterde) processen, en ontdekte hoe adequaat Training Within Industry (TWI) dit oplost. Dit leidde tot de oprichting van TWI Instituut Nederland. Berendsen vertelt over de missie.

Treinen als metafoor voor supply networks Treinen als metafoor voor supply networks
10 principes voor (Lean) Supply Chains
09 november 2020, cat. Supply / Lean |10 generiek toepasbare principes voor (Lean) supply chains! Een supply chain voldoet aan dezelfde logistieke ‘wetten’ als een werkvloer, maar het valt niet mee om een netwerk Lean én robuust te maken. En hoe bereid je je voor op een crisis als corona?

Bij Vogellanden staat de méns centraal Bij Vogellanden staat de méns centraal

De Lean cultuur van Vogellanden (1)
26 oktober 2020, cat. Lean  |Lean bij revalidatiecentrum Vogellanden in een notendop: eenvoud, focus, coaching, en de medewerkers op één! De vakprofessionals coachen elkaar, terwijl zij hun cliënten naar een zo goed mogelijk leven coachen. Ontdek hoe Lean zo de sociale cohesie versterkt!

Lessen zorg-organisatie door corona-crisis Lessen zorg-organisatie door corona-crisis
Verbinding maakt zorg beter
12 oktober 2020, cat. Lean  |Tijdens de eerste Corona-golf sprong de snelle besluitvorming in het oog. Wat kun je daarvan leren? Helpt Lean? Er blijkt sprake van ‘ontkoppeling’ van mensen in en rond ziekenhuizen. De oplossing? Verbinding maken, richting geven, en elkaars competenties beter benutten.

 Isao Yoshino en Katie Anderson Isao Yoshino en Katie Anderson
Inside Toyota: Learning to Lead
01 oktober 2020, cat. Lean  |Voor Lean is het nodig dat iedereen voortdurend leert en reflecteert. Toyota manager Isao Yoshino demonstreert dit in Learning to Lead, Leading to Learn. In dit boek kijkt hij terug op zijn 40-jarige carrière. Je leert dat niemand perfect is, niet Yoshino en ook niet Toyota!

Lean en Smart productie in timmerfabriek Lean én Smart productie in timmerfabriek
De papierloze én zelflerende timmerfabriek
21 september 2020, cat. Smart  |Michel Nijenhuis transformeerde Timmerfabriek Neede tot een papierloze en Lean fabriek, waarin van élk product de maakhistorie wordt vastgelegd. Daarnaast is het ook een zelflerende fabriek: Artificial Intelligence maakt de productieplanning!

Planning toelevering vanuit control towers Supply Chain Management via control towers
Scania’s supply netwerk doorstaat stress-test
01 september 2020, cat. Lean / Supply  |Door de corona-crisis kwamen álle materiaalbewegingen in het enorme logistieke netwerk van Scania abrupt tot stilstand. Daarna werden ze even snel weer opgestart. Hoe kreeg Scania dit voor elkaar, met de kortste stilstandsperiode van alle automotive fabrikanten?

Frank Rozemeijer: Concurrent passeren Frank Rozemeijer: ‘Concurrent passeren’
Inkopers op zoek naar de bedoeling
18 augustus 2020, cat. Supply  |Ook in de (gerobotiseerde) toekomst blijven inkopers nodig, mits zij een voorbeeld nemen aan Max Verstappen! Creativiteit, lef en verbinding worden de trefwoorden. Lukt het om jouw organisatie nog nét langs die van een concurrent te sturen?

Fluctuaties in de aanvoer worden gedempt Fluctuaties in de aanvoer worden gedempt
Scania’s Lean supply chain (2)
03 augustus 2020, cat. Lean / Supply  |In deel 1 vertelde Jan Boersma hoe Scania duurzaam én efficiënt de materiaal-transporten in hun supply netwerk regelt. In deel 2 gaat hij in op het wat, wanneer en waarhéén; de planning dus. Een logistieke ‘verkeerstoren’ speelt een belangrijke rol.

Turbulente tijden in automotive supply chain Turbulente tijden automotive supply chain
Sleutelrol inkoop in automotive sector
14 juli 2020, cat. Supply  |De digitale en duurzame revolutie raakt de automotive supply chain als geen ander! Elektrische auto’s zijn niet gewoon nieuwe modellen, er zitten ándere onderdelen in van ándere leveranciers. Ook is er nieuwe infrastructuur nodig, en ontstaan er nieuwe businessmodellen.

Training within Industry in het LUMC Training within Industry in het LUMC
Bijsturen naar het Ware Noorden in de Zorg
01 juli 2020, cat. Lean  |Ben je als zorgmanager verzand in e-mails en rapportages? Dan kun je door toepassing van Lean terugsturen naar het Ware Noorden: perfecte zorg voor élke patiënt. Deze koerswijziging begint bij jezelf. Dit betoogt Arnout Orelio in Mensen Beter Maken in de Praktijk.

Hightech productie bij chipsproducent NXP Hightech productie bij chipsproducent NXP
‘Rechercheteams’ lossen storingen NXP op
22 juni 2020, cat. WorldClass  |Bij NXP kunnen problemen soms talloze oorzaken hebben. Dan brengt een "rechercheteam"  eerst alle mogelijke "daders" (root causes) in kaart, inclusief de ketens van bijbehorende gebeurtenissen. Daarna wordt onderzocht welk scenario het juiste is.

Jan Pauwels: QRM vergroot de doorstroom Jan Pauwels: ‘QRM vergroot de doorstroom’

Quick Response productie vergt doorzetten
09 juni 2020, cat. Lean |PMC werd weer succesvol dankzij Quick Response Manufacturing (QRM). Dat is een methode om snel en in kleine series te produceren, met cross-trained teams. PMC werd overgenomen door hun belangrijkste afnemer, Pattyn. Zij willen nu ook quick response worden!

John Maes, Jeroen Schijns en hun boek John Maes, Jeroen Schijns en hun boek

Lean Robotics
25 mei 2020, cat. Lean |Robotic Process Automation (RPA) staat voor ‘domme’ robots. Het gebruik ervan raakt echter hele waardeketens! Daarom is een slimme en slanke (Lean) organisatie nodig voor de toepassing. Dit stellen John Maes en Jeroen Schijns in hun boek Lean Robotics.

Recept voor root cause analyse Recept voor root cause analyse
PSDM: Denkrecept voor probleemoplossing
11 mei 2020, cat. WorldClass  |Het vinden van de root cause van een probleem vereist een stappenplan. Ook is er een denkrecept nodig en een coach. Problem Solving and Decision Making omvat deze drie componenten. Hoe onderscheidt PSDM zich van andere methodes?

Bewaking van patiënten op afstand Bewaking van patiënten op afstand
Lean in ziekenhuizen tijdens de Corona-crisis
16 april 2020, cat. Lean  |Wat kun je tijdens deze Corona-crisis in een ziekenhuis nog met Lean? Op het oog lijkt just-in-time toelevering nu just-too-late. Dat ligt echter niet aan Lean, maar aan de globalisering! In de ziekenhuizen draagt Lean bij aan een effectieve inzet van schaarse middelen en mensen.

Schermsplitsing en -deling bij videobellenSchermsplitsing en -deling bij videobellen
Teamoverleg per video: bezint eer ge begint
03 april 2020, cat. Smart  |Er is veel software voor (team)overleg per video, en er zijn nu veel aanbiedingen. Niet alle applicaties zijn echter even veilig, en er zijn er grote verschillen in gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en functionaliteit. Onderzoek daarom eerst wat het beste bij uw bedrijf past.

Digitale dagstarts en koffiepauzesDigitale dagstarts en koffiepauzes
Thuis sámenwerken: Lean at home
24 maart 2020, cat. WorldClass  |Hoe werk je samen nu bij veel bedrijven iedereen thuiswerkt, wékenlang? Logischerwijs is dit gemakkelijker naarmate je minder afstemming nodig hebt. Bedrijven met zelfsturende teams zijn daarom in het voordeel. Agile at home blijkt daarbij gemakkelijker dan Lean at home.

Bij Lean gaat het om de hele klantreisBij Lean gaat het om de hele klantreis
Wat is ‘waarde voor de klant’ binnen Lean?
09 maart 2020, cat. Lean  |Lean streeft naar enkel value-added activiteiten. Er zijn er veel méér zaken die klanten waardevol vinden, zoals service of duurzaamheid. Daarom een pleidooi voor belevingswaarde als nieuwe True North voor Lean: de opbrengsten voor klanten, minus opofferingen door hen.

Model voor meting effect Lean Six Sigma Dagstart bij Zuidberg
Lean leidt groei Zuidberg in goede banen
19 februari 2020, cat. Lean  |Vroeger maakten enkele allrounders bij Zuidberg een beperkt aantal producten. Geleidelijk ontstond echter een bedrijf met honderden specialistische werknemers. Het gevolg: oplopende tussenvoorraden en levertijden. Lean productie keerde het tij

Model voor meting effect Lean Six Sigma Model voor meting effect Lean Six Sigma
Lean Six Sigma in UMC’s kan veel beter
12 februari 2020, cat. Lean Six Sigma |Procesverbetering in (academische) ziekenhuizen focuste zich enkel op efficiëncy en kostenbesparing. Resultaten bleven desondanks niet uit. Stel je echter zorgwaarde en een goed (lerend) werkklimaat centraal, gestimuleerd vanuit HRM, dan is er veel méér mogelijk!

Accountancy en advieskantoor Hoek en Blok Accountancy en advieskantoor Hoek en Blok
QRM voorkomt filevorming projecten
28 januari 2020, cat. QRM  |Vergelijk je een project met een auto die rijdt van A naar B, dan kun je het projectteam het beste fysiek bij elkaar in die auto stoppen! Pas na aankomst stap je dan over. Hoek en Blok leerde deze les door de toepassing van Quick Response Manufacturing (QRM)

Orelio en zijn boek over Lean in de zorg Het complexe toelever-netwerk van Scania
Scania’s Lean supply chain (1)
14 januari 2020, cat. Lean / Supply  |Bij Scania openden recentelijk nieuwe distributiecentra. Dat lijkt strijdig met Lean. Ook bestellen de fabrieken niet meer zélf. Dat oogt nog minder Lean, want het is niet vraag gestuurd! Is Scania van haar Lean geloof gevallen?

Zes ingrediŽnten voor continue verbeteringZes ingrediënten voor continue verbetering
Basisrecept voor continu verbeteren
06 januari 2020, cat. WorldClass  |Als je (door)start met continu verbeteren en meer flow wilt in 2020, welke onderdelen zijn dan onmisbaar? Op basis van honderden cases kom ik tot een basisrecept met zes essentiële ingrediënten. Zonder deze bestanddelen verbeter je richting- en structuurloos!


[’06-’07] [’08] [’09] [’10] [’11] [’12] [’13] [’14] [’15] [’16] [’17] [’18] [’19] [’21] [’22] [’23] [’24]


AzumutaLeanFormsAgiliTecVeerenstaelCimproManagement MindfucksPropos Software