Smart Industry Jaarevent 2021 (2)
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Smart Industry: Slimme organisatie |
![]() Vijf jaar vooruit denken voor Smart Industry [2] Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdred. procesverbeteren.nl, 10-01-2022 [ deel 1 ] [ deel 2 ]
In deel twee passeren een groot aantal bedrijven de revue, die dit in de praktijk brengen. Daarbij valt op hoe belangrijk de rol van de mens blijft: een robotkok heeft minder procesgevoel dan een echte! Bij MTA geeft een smart dashboard inzicht in de winstmarge van hun activiteiten. Bij Cosun worden verbeterteams ondersteund met process analytics. VMI Group deelt ketenbreed gebruiksdata met toeleveranciers, om sámen steeds beter te worden. Thales gebruikt virtual reality om nieuwe producten virtueel te bouwen. Hittech Bihca past additive manufacturing toe om complexe vormen van titanium te maken, zónder dat daarbij veel afval ontstaat.
Data Value Center ‘In technische bedrijven is er vaak een hang naar perfectie. Bij data is echter belangrijker: wat heb je, en wat kun je daar mee’, vindt Langen. ‘Om dit in beeld te krijgen hebben we de data readiness workshop gevolgd van het Data Value Center Smart Industry. Dat centrum is op initiatief van de smart industry hub zuid ontstaan.’ ‘We ontdekten dat we soms veel tijd kwijt zijn aan dingen waar we weinig mee verdienen. Een voorbeeld is het leveren van reserveonderdelen’, vervolgt Langen. ‘Onze klanten kunnen die beter direct bij onze toeleveranciers bestellen. Ons doel is het opbouwen van een robuuste portfolio aan klanten die echt bij ons passen, en die dan maximaal van dienst zijn.’ ![]() Procesverbeteren.nl is ambassadeur van het Nederlandse smart industry initiatief, smartindustry.nl Rechts hun logo. Zowel in Nederland als in België worden regelmatig Smart Jaarevents georganiseerd. Het onderstaande menu geeft toegang tot verslagen daarvan op dit platform. In gesprek ![]()
Peter van Dam, manager smart operations bij Cosun Beet Company, vertelde hoe zij data gebruiken om hun fabriek transparant te maken. Total Productive Maintenance (TPM) teams, met daarin zowel operators als monteurs, gebruiken bij Cosun historische procesdata om continu te verbeteren. Zie voor een beschrijving van hun aanpak de case TPM bij Cosun (SuikerUnie) Groningen. ‘Data analytics ondersteunt het verbeterproces’, aldus Van Dam. ‘Met analyse-software ontdekten wij dat een installatie minder goed draaide dan zou kunnen. Door scherper aan de wind te gaan varen konden we extra capaciteit creëren. Hierdoor bleek investeren in een nieuwe machine niet nodig.’ Onderbuikgevoel ‘In onze verbeterteams koppelen we ervaren specialisten aan jonge mensen’, vult Peter van Dam aan. ‘Jongeren hebben nog niet veel praktijkervaring, maar kunnen wel goed omgaan met data. Hoe belangrijk de factor mens blijft, bleek toen we de resultaten van machine learning bij een snijmolen voor suikerbieten vergeleken met de rapportages van een ervaren operator. Die bleek de procesresultaten beter te voorspellen.’ ![]()
Guido Slump, directeur/eigenaar van plaatwerkbedrijf Disselhorst Metaal: ‘Mensen brengen inderdaad soms nét iets meer dan robots. Zij voelen het bijvoorbeeld als er een braampje is op onze producten. Robots moet je vooral gebruiken voor dingen waar mensen slecht in zijn.’ Ook op een ándere manier heeft Slump respect voor zijn vakmensen. ‘De beste procesverbeteraars zijn zij die het werk doen. Daarom vliegen wij geen data-experts in, maar trainen we liever ons eigen personeel.’ Lean plus Smart Smart Industry versterkt, naast Lean, ook de werking van ándere procesverbetermethoden. Denk dan met name aan QRM, aan Six Sigma (via Process Mining) en aan TPM. Van dat laatste, Smart + TPM, is Cosun een goed voorbeeld.
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Visualisatie ‘Wij maken merktapes, die wij voornamelijk leveren aan supergroothandels. Sommige van die tapes zijn zó sterk, dat je er in theorie een auto mee tegen de muur kunt plakken! Als je dingen in één keer goed doet, dan krijg je efficiency cadeau. Net als Cosun geloven ook wij in de kracht van visualisatie. Als je op dashboards zichtbaar maakt wat er op een werkvloer gebeurt, dan gaat dit leven. Je krijgt dan vanzelf vragen over wat er beter kan. Zo gaat het orkest wat een werkvloer is, steeds beter spelen. Eenvoudige visuele signalen kunnen heel krachtig zijn. Met een kaartje geven we bijvoorbeeld aan dat er geen transport hoeft te worden geregeld voor bepaalde producten.’ Supply Chain Martin Arens is hoofd engineering operations bij Thales Nederland. Dit bedrijf maakt radarinstallaties en andere militaire producten, zoals combat management systemen. Thales leverde ook de scan-poortjes van NS. ‘Wij doen mee met het fieldlab the garden, dat data-uitwisseling tussen bedrijven stimuleert’, vertelt Arens. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Smart Industry in de praktijk helpt brengen! ![]() KxA Smart Manufacturing Software - Uw productieproces soepeler laten draaien, voor optimale kwaliteit en opbrengst? Wisselende orders gecontroleerd produceren? Dat kan met de MES software van KxA. Speciaal voor maakindustrie in de metaal, kunststof en voedingsmiddelensector biedt ons platform toegespitste functionaliteit om orders vloeiend naar de productievloer te brengen. In alle productiestappen krijgen medewerkers toegespitst inzicht in taken, werkinstructies, en detailplanning. Ook de werkvoorbereiding wordt naadloos in de productieflow geïntegreerd. Tijdens de productie wordt waardevolle data vastgelegd zodat data analyse en machine learning applicaties waardevolle verbanden kunnen blootleggen, die verdere verbetering mogelijk maken. > Naar website Digital Thread
Documentatie-trein Goed vakpersoneel is moeilijk te krijgen, en adminstratie is niet het leukste werk. ‘Om te voorkomen dat we door onze snelle groei tien man extra nodig hebben, zetten wij in op digitalisering. Het idee is om data al bij de bron toe te laten voegen aan de juiste “wagon”. Quality assurance kan deze klaargezette gegevens daarna gemakkelijk laten aanhaken bij de documentatie-trein.’ VMI Group VMI Group, dat onder meer machines maakt voor de productie van autobanden, verwacht dat hun klanten binnenkort om zo’n product paspoort zullen vragen, in het kader van de REACH-milieuwetgeving.
‘Een belangrijke vraag is echter wél: wie is eigenaar van data die je bijvoorbeeld verzamelt met software-as-a-service. Voor sommigen hebben die data waarde. Zij kunnen daar mogelijk disruptieve businessmodellen mee ontwikkelen.’ Dirigent Dit klinkt indrukwekkend, maar alles waarbij hierboven een sterretje staat kun je ook zien als nieuwe manieren om dingen inzichtelijk te maken. Op basis van dat inzicht beslist dan de computer of de mens, en meestal doen zij dit samen. Als je Smart Industry breed toepast, dan neemt het aantal betrokken bedrijfsdisciplines rap toe. ‘Omdat All Tape Supplies een groeiend bedrijf is, gaat robotisering bij ons niet ten koste van arbeidsplaatsen. En het werk wordt plezieriger, doordat je sjouwwerk en repeterende taken wegneemt’, zegt Muñoz Mateu. ‘Toch is Smart Industry een zoektocht. Ik voel me soms net een dirigent, die verschillende orkestgroepen op elkaar moet afstemmen. Bij digitalisering zijn heel verschillende mensen betrokken, die allemaal hun eigen taal spreken: van softwareontwikkelaars tot data-architecten, en van cyber security specialisten tot monteurs. Bij één applicatie kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met sensoren, een human machine interface, programmering van PLC’s en een koppeling met een ERP-systeem, in ons geval SAP ONE.’ Virtual Reality
Additive Manufacturing Additive Manufacturing krijgt steeds concretere toepassingen. Scheepsbouwer Damen Shipyards lukte het enkele jaren terug al, om een prototype van een scheepspropellor te maken met Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM). Een belangrijk aandachtspunt blijft wel: hoe test je de kwaliteit van zo’n product, je kunt het immers niet even doorsnijden ter controle! Binnen het Rotterdam Additive Manufacturing Lab (RAMLAB) wordt daarom software ontwikkeld die elk productiestapje vastlegt. Near net shape Near net shape, dus alleen maken wat je wilt hebben is het doel. ‘De meeste energie steken we echter in bewijzen aan ASML dat het nieuwe product net zo goed is als het oude! Aan additive manufacturing kleeft het beeld van een product opgebouwd uit laagjes, dat dus wel zwakker moet zijn. Die mindset moet echt veranderen. Ons WAAM-product blijkt juist homogener, omdat er minder grote temperatuurverschillen zijn tijdens het maken ervan.’ ![]()
Bij additive manufacturing past deze quote van Einstein: If you do what you did, you will get what you got. ‘Additive Manufacturing moet je daarom niet inzetten als alternatief voor traditionele draai- en freesprocessen’, stelt Bert Thuis, afdelingsmanager bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). ‘Gebruik het voor dingen die je nu níet kunt, zoals de grote verspillingreductie die Hittech bereikt. Je kunt ook kijken naar je bill-of-material. Wellicht kun je processtappen combineren, of nieuwe geometrieën maken die bijvoorbeeld lichter zijn, of die betere eigenschappen hebben. Een voorbeeld is een bocht in een buis zonder drukval.’ Star trek replicator Bij mij roept dit het beeld op van de Star Trek replicator, het apparaat in de sci-fi serie waarmee je met één druk op de knop van alles tevoorschijn tovert, tot complete maaltijden aan toe. Hoe mooi de beloften ook zijn, bij elke smart mogelijkheid blijft eating the proof of the pudding: levert het nu of later meerwaarde op voor de klant. Leg je de lat laag, dan is 3D-printing voorlopig vooral geschikt voor hightech maatwerk-producten en prototypes. Massaproductie kan daarna op conventionele wijze plaatsvinden, waarna je aan het eind van de productlevenscyclus 3D-printen eventueel weer toepast om just-in-time reserve-onderdelen te maken. > Las u deel 1 van dit artikel al? Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/smart_industry/smart_industry_jaarevent_2021b.php |
||