Tools voor Teams
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Lead & Change: Veranderen en leiden |
![]() Visualisatie van afstemming in teams Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur procesverbeteren.nl, 23-05-2022
Net zoals in een Lean productielijn moeten taken worden afgestemd, opdat er flow ontstaat. Zicht op de common ground, de gedeelde afspraken en kennis, is cruciaal. Het boek High-Impact Tools voor Teams gebruikt daarvoor visuele hulpmiddelen. Goed idee lijkt me, mits je er geen trucje van maakt, of er overspannen verwachtingen van hebt! Niet alles is maakbaar, zeker menselijke interactie niet. In 2009 publiceerden Alexander Osterwalder en Yves Pigneur het inmiddels welbekende boek Business Model Generatie. Centraal daarin staat een zogenaamd Business Model Canvas (BMC). Dit is een vel papier met negen vakken: de waardepropositie (welk probleem van de klant los je op), de klantrelatie, het klantsegment, de verkoopkanalen, de kernactiviteiten, de business-partners, de bedrijfsmiddelen, je kostenstructuur en last-but-not-least je inkomsten. Samen vormen de negen vakken een business- of verdienmodel. Je kunt het maken van een BMC zien als een soort value stream mapping, maar dan niet op operationeel maar op strategisch niveau. Met een BMC verken je nieuwe manieren van waardecreatie. Net zoals bij alle visuele hulpmiddelen is de kracht van een BMC dat iedereen gemakkelijk kan méédenken.
Schildersdoek Toen ik Business Model Generatie besprak, beoordeelde ik het BMC als ideaal voor startups. Het zorgt er voor, dat aan alle ingrediënten voor een in potentie goedlopend bedrijf wordt gedacht. Ik had echter ook vraagtekens. Het bewijs dat business modellen kunnen worden bedacht aan de tekentafel, ontbrak. Een fenomenaal business model zoals dat van Google kun je achteraf prima uittekenen op zo’n Business Model Canvas. Zoals bekend ontstond Google echter, doordat twee studenten besloten het world wide web te gaan downloaden, om hun nieuwe zoektool uit te kunnen testen. Ondanks deze kanttekening is het BMC echter een mooi gereedschap om sterktes en zwaktes in business modellen in kaart te brengen, of om te leren van bestaande verdienmodellen. Serie
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Toeval of afdwingbaar? Ontwerp Betere Business sloot aan op Business Model Generatie, maar maakt formeel geen onderdeel uit van wat inmiddels de Strategyzer boekenreeks heet. Dit adviesbureau noemt enkel de boeken Waarde Propositie Ontwerp, Business Ideeën Testen en Het Onoverwinnelijke Bedrijf. Ook die boeken gaan over het visualiseren en continu verbeteren van business modellen door (multidisciplinaire) teams.
Dat kúnnen teams zijn die aan de slag gaan met één van de business canvassen in de andere boeken. Dat hoeft echter niet. High-Impact Tools voor Teams is namelijk een boek over het verbeteren van de afstemming binnen teams in het algemeen. Met de rest van de Strategyzer-reeks heeft het boek wel gemeen, dat visualisatie het uitgangspunt is. Afspraken en communicatie worden zichtbaar gemaakt, om onbegrip en conflicten te voorkómen. Common Ground Teamleden moeten bijvoorbeeld weten wat hun missie is, welke afspraken er zijn over de taakverdeling, en of men het daarmee eens is (of niet). En ze moeten van elkaar weten wat ze doen, welke voortgang er is, en welke nieuwe kennis daarbij wordt opgedaan. Die kennis kan ook bestaan uit voorheen onbekende obstakels, die dan zo snel mogelijk boven water moeten komen. Is en blijft de common ground helder dan kunnen teamleden goed op elkaar anticiperen, waardoor alle waarde-toevoegende activiteiten vloeiend op elkaar aansluiten. Je kunt, zoals één van de fraaie illustraties in het boek toont, als metafoor het bouwen van een ladekast gebruiken. Elk teamlid voegt daaraan zijn eigen laatje (bijdrage) toe. Als de afstemming goed is, past alles uiteindelijk precies in elkaar, en is de missie ‘kast bouwen’ vervuld!
Overige gegevens: Vertaald uit het Engels door Heiny van den Ham. Uitgeverij John Wiley & Sons. Nederlandse versie Boom Uitgeverij. 311 pagina’s, 2021. Pro’s en Con’s: + Goede visuele tools voor afstemming en communicatie binnen teams+ Alles om een team goed te laten functioneren komt aan bod. + Gebaseerd op bekende principes. Er wordt bijvoorbeeld geput uit ideeën over psychologische veiligheid van Amy Edmondson. De (wetenschappelijke) basis van elke tool wordt besproken met referenties, dat zie je in veel andere managementboeken niet. + Je kunt direct met de tools aan de slag, zonder investeringen o Vlot leesbaar en een fraaie opmaak. Wel veel ‘loze’ pagina’s, soms overbodige herhalingen, en soms onnodig simplistische uitleg. o Het boek suggereert een maakbaarheid van menselijke relaties, die er maar in beperkte mate is. - Geen diepgaande cases die bewijzen dat de tools werken Bestellen? Het boek kan o.a. bij managementboek worden besteld via: *) Affiliate link: Als dank voor doorverwijzing naar managementboek ontvangen wij een kleine bijdrage bij een bestelling, zonder kosten voor u. Dat helpt ons nieuwe artikelen maken die u gratis leest! Managementboek checkt het doorverwijzen met een anonieme cookie.
Onder de missie staan vier door het team in te vullen velden. Dit zijn:
Op het eerste gezicht komt dit, en eigenlijk alles in het boek High-Impact Tools voor Teams, bijna kinderlijk eenvoudig over. Iedere projectmanager weet immers dat een team heldere doelen en een heldere taakverdeling moet hebben, en dat randvoorwaarden moeten zijn vervuld. De eenvoudige indruk wordt versterkt doordat het boek weliswaar fraai is vormgeven, maar wel veel loze pagina’s en best veel herhalingen bevat. Als je alles zo zakelijk mogelijk zou opschrijven kon het boek zeker de helft dunner. ![]()
Eén detail om dat te illustreren: het woord ‘gezamenlijke’ in alle TAM-velden. Hiermee wordt benadrukt dat een goed functionerend team het ééns moet zijn over bijvoorbeeld de doelstellingen en individuele commitments, en dat dit daarna gezamenlijke kennis (common ground) wordt. Het gevolg is flow: je weet wat de anderen in je team gaan doen, en je kunt daarop anticiperen. Wat de TAM doet, kun je in mijn ogen vergelijken met het inregelen van een Lean productielijn, met op elkaar af te stemmen productiestappen. De TAM splitst op soortgelijke wijze een teammissie op in deeltaken, die vervolgens vloeiend op elkaar worden afgestemd. Wat en Hoe Het wat, de missie, wordt bepaald door het management. Hoe die missie wordt bereikt wordt daarna ingevuld door het team. Dit gebeurt door op de TAM de velden in te vullen voor doelen, commitments (aan te gaan door individuen), benodigde hulpmiddelen en gesignaleerde risico’s. Wat me wel opvalt: er is op dat moment geen begeleiding! Ik denk dat dit wel nodig is om er voor te zorgen dat het team goede denkmanieren hanteert. Stel een team heeft als missie om een probleem op te lossen: wie zorgt er dan voor dat ze op zoek gaan naar de root cause, en niet kiezen voor een korte termijn oplossing? Post-its Hetzelfde wordt later, als het project loopt, regelmatig herhaald als assesment. Nieuwe inzichten of problemen komen zo snel boven water, zodat het team de TAM tijdig kan aanpassen en al doende leert. Plaatsen veel teamleden zaken laag in de TAM, dan is dat reden voor alarm. De TAM moet dan worden herzien, omdat de missie anders in gevaar komt. Backward pass Daarna volgt de mijns inziens veel interessantere backward pass, die de kans van slagen van de missie maximaliseert. Hiertoe worden zo veel mogelijk zaken uit de laatste twee TAM-kolommen, die voor resources en risico’s, verplaatst naar de kolom met commitments. Zorg dragen voor een resource wordt dan een taak die iemand op zich neemt, en hetzelfde geldt voor het indammen van een risico. Daar horen dan nieuwe subdoelen bij, die aan de eerste kolom worden toegevoegd. Er zijn dus geen ‘doelloze’ commitments. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Lead & Change in de praktijk helpt brengen! ![]() Kepner-Tregoe (KT) helpt bij het achterhalen van oorzaken van complexe problemen in productie, zodat de productkwaliteit, productiviteit en de operationele resultaten zichtbaar verbeteren. De kosten van downtime en producten die niet voldoen aan kwaliteitseisen, hebben een cruciale impact op winstgevendheid en klanttevredenheid. Met het KT model voor Problem Solving in Operations, zorgen we er voor dat onze klanten hun processen stroomlijnen, equipment efficiënt benutten en dat de producten voldoen aan de klanteisen. > Naar website Communicatie Teamcontract Fact Finder Om dit tegen te gaan moet je feiten onderscheiden van:
Dit onderscheid breng je boven water door vragen te stellen zoals ‘hoe weet/herken je dat..?’, ‘waarom is dit onacceptabel?’, ‘wat weerhoudt ons om..?’. Bij een generalisatie kun je simpelweg de bal terugkaatsen: ‘Nooit?’. Prima tool lijkt me, hoewel je er wel voor moet waken dat het een trucje wordt. Als je steeds dit soort vragen krijgt gaat dat erg irriteren. De auteurs waarschuwen daar zelf ook voor. Gids voor geweldloze verzoeken Het doel is om dusdanig te communiceren, dat de ander zich niet aangevallen voelt. Dit doe je door dingen bij jezelf te houden, zoals psychologen dat noemen. Een geweldloos verzoek heeft daartoe de volgende vorm: Wanneer jij… Dan voel ik me…. Dit wordt gevolgd door de oplossing die je graag zou willen zien: Ik heb behoefte aan.. Zou je alsjeblieft…. Dit kan goed werken denk ik, mits je dit dan wel weer contextafhankelijk toepast, zodat het niet weer een trucje wordt. De tool verdient bovendien nadere uitwerking voor een business-context. Zoals het er nu staat zijn zinnen mogelijk zoals ‘Dan voel ik me woedend/walgend/smachtend’. Zo’n zin komt op mij niet ‘geweldloos’ over, je wordt er als toehoorder dan min of meer van beschuldigd dat je dit soort extreme emoties oproept. Het lijkt me daardoor ook strijdig met de respectkaart. Cases Wat er aan voorbeelden in High-Impact Tools voor Teams staat is kort, bestrijkt slechts een deel van de aanpak, én man een paard wordt niet genoemd. Voorbeelden komen niet verder dan een abstract ‘een humanitaire organisatie wil haar HR-processen standaardiseren’ of ‘een ambitieuze transformatie binnen een verzekeringsgroep’. Dit gebrek aan diepgang bij de cases is een gemiste kans, want zo wordt niet duidelijk hoe je nu echt met de tools omgaat. Eigen draai > zie ook: Ontwerp Nieuwe Business
Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/change_management/High-Impact_Tools_voor_Teams.php |
||