Visueel Management
Bron: Procesverbeteren.nl
|
Lean: Slanke organisatie |
![]() De kracht van een ‘sprekende werkvloer’ Door Dr Ir Jaap van Ede, hoofdredacteur procesverbeteren.nl, 09-05-2022
Available in English on Business-improvement.eu
Visualisatie brengt verbeterkansen aan het licht. Bovendien kan, door dingen zichtbaar te maken, iedereen méédenken. Een ‘sprekende werkvloer’ is daarom hét fundament voor procesverbetering! Vaak wordt standaardisatie gezien als basis voor procesverbetering. Als er geen ‘beste’ manier is om dingen te doen, dan weet je niet of het nóg beter kan. Ook maakt standaardisatie processtappen betrouwbaar, zodat je ze nauw op elkaar kunt afstemmen. Je kunt dan Lean (bufferarm) produceren Een goede cultuur is een ándere belangrijke pijler onder procesverbetering. Als niet iedereen enthousiast meedenkt, dan lukt het niet. Zichtbaar maken Aan de ene kant betreft dit zaken die je vanzelf al ziet, zoals tussenvoorraden. Aan de andere kant gaat het om verborgen dingen. Denk bijvoorbeeld aan de missie van een bedrijf. Die moet iedereen als een film voor zich kunnen zien. ![]() Visueel management bij Scania: in één blik zijn de productiestappen zichtbaar, plus eventuele verstoringen daarin.
Door enkel te kijken, weet iedereen wat hij of zij moet doen, of waar er een probleem is. In Lean-terminologie heet dit visueel management. Dit werkt veel beter dan achter je bureau een ERP-systeem raadplegen, waarin de data vaak niet precies (meer) kloppen! In de coronatijd werd visueel management ook toegepast in winkels: pijlen en symbolen gaven aan hoe je moet lopen en waar je moet staan. Een ander voorbeeld van visueel management zijn de wegmarkeringen en borden, die het verkeer in goede banen leiden. ![]()
Weet iemand antwoorden op dat soort vragen niet, bedenk dan manieren om dit voortaan te voorkómen met visueel management! Een sprekende werkvloer roept ook vanzelf nieuwe en diepgaandere vragen op. Bijvoorbeeld: Waarom ligt hier eigenlijk deze voorraad? Waarom vindt hier herbewerking plaats? Waarop wordt hier gewacht? Dit is een enorme inspiratiebron voor continue verbetering.
Ontvang samenvattingen van al onze nieuwe praktijkverhalen! De vijf voordelen van gratis registratie:
Flow Zelfs dénkprocessen kunnen worden gevisualiseerd. Je kunt zo jouw gedachtegang delen, en anderen vragen om mee te denken. Ook kun je jouw denkproces dan laten toetsen door anderen, zodat je een steeds betere probleemoplosser wordt. Alle methoden om root causes op te sporen werken zo, van visgraatanalyse tot de thinking tools uit de TOC en A3 management. Ook een diepgaande benadering zoals Problem Solving & Desicion Making (PSDM) leunt op het zichtbaar maken van denkprocessen. Belangrijkste aspect Wat je niet ziet, kun je niet verbeteren, of het nu gaat om problemen, root cause-analyses of persoonlijke conflicten. Dit speelt niet enkel in productieomgevingen, maar in élke organisatie. De toeslagenaffaire is een goed voorbeeld van een onoverzichtelijke situatie, waarin informatie slecht en vervormd werd gedeeld. In dit geval tussen de uitvoerenden bij de belastingdienst, de ministeries en de Tweede Kamer. Denk aan het bekende spelletje, waarbij een rij kinderen een boodschap aan elkaar doorgeeft. Een bericht krijgt dan geleidelijk een totaal andere inhoud. Door de ‘verwatering’ van de alarmerende berichten van de belastingdienst had de Tweede Kamer geen zicht op wat daar gebeurde. Het gevolg: burgers in ernstige problemen en een schadepost van liefst 5 miljard euro. Na dit zijsprongetje terug naar de Lean tools, en hoe die dingen wél tijdig zichtbaar maken! Standaardisatie en 5S Ook het structureren van werkplekken met 5S leunt sterk op visualisatie. 5S staat voor vijf stappen, die allemaal begoinnen met een S. Het gaat om Scheiden (opruimen), Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. Bij 5S wordt met kleuren en belijningen aangeven waar welk materiaal hoort. Bij gereedschap worden vaak schaduwborden gebruikt. Ontbreekt er iets op zo’n bord, dan zie je een heel sterk visueel signaal. Jidoka Jidoka is dus eigenlijk een ingebouwde kwaliteitsinspectie per productiestap. Jidoka maakt het direct zichtbaar, als er een (dreigend) probleem is. ![]()
Ook de controlelampjes in een auto zijn voorbeelden van Andons. Zij geven weer dat er iets mis is met het proces ‘autorijden’. Een Andon werkt goed als niet alleen duidelijk is wát er aan de hand is, maar ook wie daarop moet reageren c.q. te hulp moet komen. ![]() Na een Andon-signaal schiet hier een teamleider te hulp om het probleem op te lossen, liefst nog binnen de takttijd van de productielijn. Deze persoon heeft hier zelfs het woord Andon op zijn rug!
Soms is Kanban niet mogelijk, omdat er te veel producttypen en materialen zijn. Je zou dan veel te veel verschillende Kanban kaarten nodig hebben. Een alternatief is in dat geval POLCA. Een POLCA-kaart stuurt aan een toeleverende stap het bericht: ‘ik heb capaciteit vrij om halffabricaten van jou verder te verwerken, dus je mag me die toeleveren.’ Kanban- en POLCA reguleren beiden het werk zodanig dat de doorstroom zo groot mogelijk wordt. ![]() Ook toelevering kan worden aangestuurd met Kanban-kaarten
Smart oplossingen voor Poka Yoke zijn er ook. Bijvoorbeeld virtual reality brillen, die laten zien wat er moet gebeuren. ![]() Poka Yoke bij SCA, producent van incontinentiemateriaal. Een rood bordje voorkomt hier het verkeerdom plaatsen van een rol. De uitvoer mag niet tegen het bordje aankomen
Kaizens, verbeteractiviteiten door personen of door (multidisciplinaire) teams, worden ook vaak getoond op borden. Dit gebeurt dan meestal in de vorm van een template of stappenplan. Managers kunnen zo feedback geven op de voortgang. Ook na afronding blijft het bord nog handig, om successen te delen met anderen. Wij danken onze partners/adverteerders, door hen kunnen wij onafhankelijke artikelen maken!Ontdek bijvoorbeeld hoe onderstaande partij Lean in de praktijk helpt brengen! ![]() Workflower van integratiespecialist Amaron is een platform voor de zorg, waarmee je allerhande klinische en administratieve processen kunt automatiseren. Dit leidt tot beter samenwerken over domeinen, disciplines en versnipperde IT-systemen heen, met minder handmatige, administratieve taken. Hierdoor vermindert de werkdruk voor je medewerkers en daar varen ook de patiënten wel bij. - Amper code nodig om workflow applicaties met snelle formulieren en handige takenlijsten in te richten. - Alle applicaties volledig geïntegreerd met de bestaande IT-systemen. - Rapporten en overzichtslijsten geven inzicht in je processen, zodat je ze verder kunt verbeteren. > Naar website X-matrixen en Oobeya’s Richtinggevend is een heldere missie, met een bijbehorende visie voor de komende vijf tot tien jaar. Bij die visie horen een aantal prestatie-indicatoren. Die kunnen vervolgens worden ‘gecascadeerd’ naar subdoelen op afdelingsniveaus. Zogenaamde ‘X-matrixen’ geven die lokale verbeterdoelen weer, laten zien hoe deze gekoppeld zijn aan de hogere doelen, én tonen de lopende verbeteracties. ![]()
Video wordt al langer ingezet om zichtbaar te maken wat er gebeurt bij het omstellen van een machine bij productwissels. Uit een filmpje daarvan kan worden opgemaakt welke activiteiten noodzakelijk zijn en welke niet. Op die manier kan de omsteltijd worden verkort. Een voorbeeld van een zeer efficiënt omstelproces is een bandenwissel tijdens een Formule 1 race. ![]()
Het doel is een zo groot mogelijke waardestroom. Daarom wordt er ook een future value stream map gemaakt met zo min mogelijk verspilling zoals wachten en transport. Deze toont de situatie die je zou willen zien. Je maakt de toekomstige flow dus alvast zichtbaar.
Problemen moeten managers niet oplossen achter hun bureau. Alleen op de Gemba krijg je een goed beeld van wat er werkelijk speelt. De werkvloer spreekt dan als het ware tot je. Bovendien kun je er aan direct betrokkenen vragen hoe zij over het probleem denken. Go to Gemba is ook nuttig als er sprake is van (dreigende) conflicten tussen mensen. Ook dán bezoek je hen, om te achterhalen wat er speelt. Job Relations uit Training within Industry is hiervan een voorbeeld. Moonshining Bij moonshining worden ideeën, mits dat veilig kan, op een houtje-touwtje manier uitgeprobeerd met eenvoudige materialen. Denk daarbij aan karton, lego-achtige constructies of desnoods plakband. Een voorbeeld is de kartonnen ziekenhuis-indeling, die het Zaans Medisch Centrum maakte voor ze aan nieuwbouw begonnen. Moonshining is trial-and-error met geringe investeringen. Dus snel doe-het-zelf prototypes bouwen en testen. Try before you buy. Moonshining is een heel snelle manier om een (ver)nieuw(d) proces uit te testen. Zichtbaar te maken dus eigenlijk! De werkelijkheid blijkt dan vaak anders dan gedacht. Bovendien kan iedereen weer meedenken. ![]() Moonshining : met karton werd zichtbaar of de beoogde indeling in het nieuwe Zaans Medisch Centrum zou werken
![]()
Zo’n A3 wordt gaandeweg ge- én herschreven. Zo ontstaat een reisverslag, van probleembeschrijving tot de voorgestelde ‘tegenmaatregelen’. Het voordeel van deze visualisatie is, dat de sensei kan checken of zijn leerling de juiste denkwijze volgt. Aan het eind van de reis is niet alleen het vraagstuk opgelost, maar is de betrokken manager ook een betere probleemoplosser geworden! Een soortgelijk samenspel tussen probleemoplosser en coach zie je bij de toepassing van Kata, Japans voor routineuze handelingen. Ook daarbij gaat het om in te slijpen gedachtepatronen voor probleemoplossing. Visualisatie van denkprocessen, vaak via in te vullen templates, dient nadrukkelijk niet om oplossingen aan te reiken. Zelfs niet als de sensei die kent. Dan wordt namelijk enkel het probleem opgelost, maar leert de probleemoplosser niets. Een goede sensei begeleidt enkel de zoektocht, bijvoorbeeld met hints om meer informatie te verzamelen op de werkvloer en om out-of-the-box te denken. Mensen hebben vaak de neiging om oplossingen te zoeken binnen hun vakgebied. Dit is vergelijkbaar met enkel speuren naar een verloren voorwerp op plekken met verlichting! ![]()
Teams Het is zelfs mogelijk om het functioneren van het team zélf visueel te maken. Net zoals bij een Lean productielijn moeten in teams taken worden verdeeld en afgestemd, opdat er flow ontstaat. Een boek zoals High-Impact Tools voor Teams gebruikt visuele hulpmiddelen om de common ground, de gedeelde afspraken en kennis, in beeld te brengen. Digitale processen en de supply chain Ook ‘fysieke’ processen die buiten je blikveld vallen, kunnen visueel worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan voorraadposities bij leveranciers, of andersom, bij jou. Grote bedrijven zoals Scania gebruiken logistieke verkeerstorens om zicht te houden op alle materiaalbewegingen in hun supply chain. ![]() Een team van partners in een supply chain verbetert bij logistieke dienstverlener Yusen ketenbreed processen, aan de hand van een Makigami-bord.
Hiertoe kun je met de software een proces afspelen, waarbij orders zich als bolletjes langs de werkstations bewegen. Op die manier ziet iedereen meteen wat de bottlenecks waren in een fabriek of kantoor. Ook zie je waar bijvoorbeeld herbewerkingen plaatsvonden, omdat iets niet in één keer goed ging. Daarover is dan geen discussie meer, en iedereen kan weer meedenken over oplossingen.
Met een digital twin kun je een digitale kopie maken van je productielocatie. Deze kopie maakt het mogelijk om verbeteracties te testen, en pas bij succes toe te passen. Een moderne vorm van moonshining! Met augmented reality, bijvoorbeeld via een slimme bril, kan worden getoond hoe je iets bijvoorbeeld moet assembleren. Ook kan iemand met je meekijken en instructies geven. Dit is bijvoorbeeld handig bij het oplossen van machinestoringen. Tenslotte kan een fabriek dankzij smart industry ook zelf dingen visueel maken. Een fabriek kan bijvoorbeeld aangeven wanneer onderhoud nodig is, of bij afwijkingen de productie stoppen, conform het Jidoka-principe. Hulp nodig bij de implementatie van Lean? Verwijzen naar dit artikel op internet? Gebruik als link: https://www.procesverbeteren.nl/LEAN/Visueel_Management_De_kracht_van_een_sprekende_werkvloer.php |
||